Συνέντευξη με τον Andrew Dyson

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 27/08/2012
Μετά τη συνέντευξη με τον Thomas Benkner, τον Marketing Manager για τα αυτοκίνητα OPC, το High Octane και ο Μάνος Ράλλης είχε μία εξίσου ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Andrew Dyson. Ο λόγος για τον επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού των αυτοκινήτων της Opel. Μπροστά από δύο πανέμορφα μοντέλα, το GTC Paris Concept αλλά και το 1ο Opel GT της 10ετίας του 70’ ο κος Dyson μας ανέλυσε τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία των αυτοκινήτων που σχεδιάζει ενώ μας μίλησε και για την πρώτη του οδηγική εμπειρία με το νέο Opel Astra OPC

High Octane : Κ. Dyson, είστε ο Chief Designer Exterior της Opel. Πίσω σας βρίσκεται το GTC Paris Concept. Πόσο προκλητική είναι η δημιουργία ενός τέτοιου αυτοκινήτου;

Andrew Dyson : Πάντα είναι πρόκληση η δημιουργία ενός νέου αυτοκινήτου. Σαφέστατα όμως είναι μεγάλη πρόκληση η δημιουργία μίας νέας σχεδιαστικής φόρμας. Αναφέρομαι στη νέα μας φιλοσοφία με την ονομασία “Sculptural Artistry” και η οποία περιγράφει το σχήμα του αυτοκινήτου.

HO : Σχεδιαστικά τι έχει αλλάξει από το GTC Paris Concept στο Astra GTC παραγωγής;

AD : Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του concept και του μοντέλου παραγωγής καθώς η εξέλιξη έγινε παράλληλα. Είναι ένα μικρό βήμα από το concept στο μοντέλο παραγωγής. Βλέπετε ότι οι προβολείς ομίχλης είναι ίδιοι, οι ζάντες αλουμινίου εξίσου μεγάλες ενώ μόνο στο εσωτερικό έχουμε κάποιες μικρές αλλαγές. 

HO : Ποιο μέρος του νέου Astra GTC είναι το αγαπημένο σας;

AD : Αναμφίβολα η θέα του Astra GTC πίσω και ¾ είναι η καλύτερη. Εκεί είναι που η φιλοσοφία “Sculptural Artistry” κορυφώνεται. Υπάρχουν γραμμές που ξεκινούν από την χειρολαβή της πόρτας και φτάνουν μέχρι το πίσω μέρος και το C-Pillar και ουκ ολίγες άλλες πινελιές που δημιουργούν μία εικόνα γλυπτού για το Astra GTC. 

HO : Ποιες είναι οι σχεδιαστικές διαφορές μεταξύ των Astra GTC και Astra OPC;

AD : Υπάρχουν αλλαγές οι οποίες είναι και αναγκαίες. Αλλαγές που στοχεύουν στην αεροδυναμική απόδοση, αλλαγές στους τροχούς για καλύτερη οδική συμπεριφορά. Ξεκινάμε με ένα διαφορετικό σπόιλερ στον προφυλακτήρα, διαφορετική μάσκα και βεβαίως όλα τα σπόιλερ βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος. Βεβαίως υπάρχουν side skirts κατά μήκος ενώ στο πίσω μέρος ο νέος προφυλακτήρας εκτός από εντυπωσιακός περιλαμβάνει περισσότερο χρώμα για να τονιστεί ο σπορ χαρακτήρας του μοντέλου. Φυσικά υπάρχει και το λειτουργικό κομμάτι με το diffuser για την αεροδυναμική και βεβαίως οι απολήξεις του συστήματος εξαγωγής. Με όλα αυτά και τις ζάντες αλουμινίου των 19 ή των 20 ιντσών το Astra OPC δείχνει και είναι πολύ πιο ξεχωριστό από το Astra GTC, ένα ήδη πολύ όμορφο και ιδιαίτερο αυτοκίνητο. 

HO : Γνωρίζω ότι δεν είστε εκ των σχεδιαστών του εσωτερικού αλλά πείτε μας μερικά λόγια για αυτό. 

AD : Υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με το Astra GTC. Οδήγησα πρόσφατα το Astra OPC, το δικό μου αυτοκίνητο είναι ένα Astra GTC, οπότε έχω ολοκληρωμένη άποψη. Με το που θα ανοίξεις την πόρτα βλέπεις τις διαφορές. Πρωτίστως ξεχωρίζουν τα bucket καθίσματα της Recaro όπως σε όλα τα μοντέλα OPC. Έχουν μοναδικές επενδύσεις ενώ και το τιμόνι και ο επιλογέας των ταχυτήτων είναι μοναδικά για τα μοντέλα OPC. Τέλος, ακόμα και ο πίνακας οργάνων είναι διαφορετικός ενσωματώνοντας βεβαίως και τα λογότυπα OPC. 

HO : Αναφέρατε ότι πρόσφατα βρεθήκατε πίσω από το τιμόνι του νέου Astra OPC. Πείτε μας τις εντυπώσεις σας. 

AD : Είμαι σχεδιαστής και όχι μηχανολόγος οπότε θα σας μιλήσω αποκλειστικά για την αίσθηση που αποκόμισα ως οδηγός. Πρόκειται για ένα θηρίο. Ο ήχος του κινητήρα και της εξάτμισης σε προϊδεάζουν και βέβαια μόλις βυθίσεις το δεξί σου πόδι ακούς το turbo και παράλληλα το Astra OPC επιταχύνει σα θηρίο. Νιώθεις ότι υπάρχει πολύ δύναμη ενώ παράλληλα η ανάρτηση HyperStrut μπορεί να είναι στάνταρ σε όλα τα GTC, ωστόσο στο OPC είναι που φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει από τους μηχανικούς του τμήματος OPC. Και αυτό είναι το σημαντικό καθώς όλοι θέλουμε την ισχύ και τις επιδόσεις ωστόσο πρέπει να νιώθουμε και ασφαλείς με την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Το στοιχείο που μου άρεσε είναι ότι δεν είναι ένα αυτοκίνητο που “ζητάει” από τον οδηγό του να οδηγείται άγρια κάθε στιγμή αλλά μπορείς να ζήσεις με αυτό και στην καθημερινότητά σου. Μπορείς αν θες να το οδηγήσεις άνετα και ξεκούραστα. Είναι αναμφίβολα το καλύτερο OPC που φτιάξαμε ποτέ. 

HO : Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη σχεδίαση των νέων Opel;

AD : Αναμφίβολα θα επεκτείνουμε τη φιλοσοφία “Sculptural Artistry” σε όλα τα επόμενα μοντέλα καθώς θέλουμε να είναι κάτι διαχρονικό και όχι μία μόδα που θα περάσει μετά από λίγο διάστημα. Βεβαίως σχεδιάζουμε τις νέες γενιές λαμβάνοντας υπ’ όψιν πολλούς παράγοντες όπως είναι η αεροδυναμική, ο περιορισμός του βάρους κ.α. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι η λεπτομέρεια, δε θέλουμε μόνο να έχουμε ένα όμορφο αυτοκίνητο από μακριά αλλά να εντυπωσιάζουμε όσο ο κόσμος το πλησιάζει περισσότερο. 

HO : Σήμερα οι σχεδιαστές έχουν όλο και περισσότερους περιορισμούς κατά τη διάρκεια σχεδίασης ενός αυτοκινήτου. Ποιος είναι ο χειρότερος πονοκέφαλος για εσάς;

AD : Υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί. Πρέπει να έχουμε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο σχήμα που ωστόσο να αρέσει στους περισσότερους καταναλωτές. Πρέπει να έχουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο αλλά παράλληλα π.χ. να έχει και χώρο για το κεφάλι των επιβατών. Το Astra GTC το έχει επιτύχει αυτό, να έχει ωραίο σχήμα και πολύ καλούς χώρους. Πρέπει το σχήμα του αυτοκινήτου να προστατεύει σωστά τους επιβάτες για το EuroNCAP. Υπάρχουν πολλοί πονοκέφαλοι. 

HO : Τελευταία ερώτηση. Ποιο μοντέλο από την πλούσια ιστορία της Opel είναι το αγαπημένο σας για το σχεδιασμό του; 

AD : Πολύ ωραία ερώτηση. Ακριβώς πίσω μου βρίσκεται το 1ο Opel GT και αυτό είναι σίγουρα το αγαπημένο μου. Γιατί; Γιατί είναι ένα μοντέλο του 1973 που πιστεύω ότι είχε από τότε τη φιλοσοφία “Sculptural Artistry” που εφαρμόζουμε σήμερα. Σίγουρα υπάρχει δεσμός και για αυτό μου αρέσει.