Με Opel Corsa OPC Nurburgring Edition στο Nordschleife (+video)

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 29/10/2012
Για το μεγάλο μας οδοιπορικό στην πίστα του Nurburgring που διήρκεσε τρεις ημέρες (δείτε τα σχετικά θέματα στο κάτω μέρος της σελίδας) είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την κορυφαία έκδοση του Opel Corsa OPC που μάλιστα φέρνει την ονομασία Nurburgring Edition. Επιπλέον είχαμε το πράσινο χρώμα, οπότε τι πιο ταιριαστό να έχουμε ένα πράσινο αυτοκίνητο στην πράσινη κόλαση. Για τρεις ημέρες το Opel Corsa OPC Nurburgring Edition έγινε ο μεταφορέας μας αλλά κυρίως το εργαλείο για να γνωρίσουμε και βεβαίως να οδηγήσουμε στην πλέον φημισμένη και απαιτητική πίστα του κόσμου. 

Προτού δούμε όμως πως συμπεριφέρθηκε το Corsa σε αυτές τις ημέρες είναι ουσιώδες να δούμε τις διαφορές του Nurburgring Edition σε σχέση με τα υπόλοιπα OPC. Ξεκινάμε με τα της εμφάνισης, εκεί που η μονή τριγωνική απόληξη του συστήματος εξαγωγής έχει δώσει τη θέση της σε δύο ολοστρόγγυλες στις δύο πλευρές του αμαξώματος. Επιπλέον έχουμε ένα σπόιλερ στον εμπρόσθιο προφυλακτήρα καθώς και τα λογότυπα Nurburgring Edition στο B-Pillar και στο εσωτερικό που επιπλέον τα εξαιρετικά καθίσματα της Recaro είναι με δερμάτινες επενδύσεις. Εμφανισιακή αλλά και ουσιαστική αλλαγή οι σφυρήλατες ζάντες των 18 ιντσών (έναντι 17 στο απλό OPC) που επιπλέον κρύβουν το νέο ακόμα σκληρότερο set-up των αναρτήσεων αλλά και τα ισχυρότερα φρένα με την υπογραφή της Brembo (4πίστονες δαγκάνες με μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής και μικρότερο βάρος). Επίσης ο 1.6 turbo έχει αναβαθμισμένη ισχύ στους 210ps (από 192ps) ενώ τα αυξημένα αποθέματα ροπής (28.6kg.m έναντι 23.4kg.m) περνούν στους μπροστινούς τροχούς μέσω μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης.

Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα hot hatch που έχει τα φόντα να είναι απολαυστικό και αποτελεσματικό και βεβαίως είχαμε την σπάνια ευκαιρία να το αξιολογήσουμε στην πίστα δυναμόμετρο, στο Nordschleife. Μεγάλες και μικρές ευθείες, ανωφέρειες και κατωφέρειες, καμπές με πολλά χιλιόμετρα, κλειστές στροφές καθώς και ψηλά κερμπ είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της πίστας. Το άλλο βεβαίως που δείχνει και την αντοχή των μερών είναι το μήκος των 20.8km. 

Πραγματοποιήσαμε αρκετούς γύρους με το Opel Corsa OPC Nurburgring Edition και η αίσθηση που μένει είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό σύνολο. Η ισχύς και κυρίως η ροπή του 1.6T διαχειρίζεται ιδανικά από τους τροχούς των 18 ιντσών, το set-up των αναρτήσεων και βεβαίως το μηχανικό μπλοκέ διαφορικό. Πρέπει να υπερβάλλεις πολύ για να σπάσει η πρόσφυση και να δημιουργηθεί υποστροφή. Το διαφορικό σαφέστατα κάνει σπουδαία δουλειά. Το άλλο εξαιρετικό στοιχείο του Opel Corsa OPC Nurburgring Edition είναι η λειτουργία της ανάρτησης. Απουσία κλίσεων στις στροφές, δεν τρομάζει με ξερές αντιδράσεις ενώ παράλληλα επιτρέπει την πίεση και το ψάξιμο των ορίων σου. Ο κινητήρας έχει πολύ δύναμη και αυτό είναι κάτι που ακούγεται. Δυνατός ήχος και γεμάτος ροπή σε όλο το φάσμα των στροφών. Το τιμόνι και ο επιλογέας του κιβωτίου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κορυφαία, σίγουρα όμως δεν θα ενοχλήσουν και δε θα αποτρέψουν από τους πυροβολισμούς. Ακούραστα τα φρένα της Brembo αν και το ring δεν τα ταλαιπωρεί σημαντικά. Είναι λίγα τα δυνατά φρεναρίσματα. 

Όλα αυτά είναι άκρως σημαντικά καθώς έχουμε να κάνουμε με μία πίστα πολύ γρήγορη, αναλογιστείτε ότι μόλις σε τέσσερις στροφές επιλέγεις 2η σχέση στο κιβώτιο. Μία πίστα γεμάτη καμπές των 150km/h και 180km/h και μία πίστα που απαιτεί σωστή κλιμάκωση στο κιβώτιο και διαθέσιμα αποθέματα ροπής σε ένα ευρύ φάσμα. Και όλα αυτά το Opel Corsa OPC Nurburgring Edition τα έχει. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι πρόκειται για ένα πραγματικό track day αυτοκίνητο που δεν τρομάζει, συγχωρεί λάθη και είναι άκρως φιλικό και συνεργάσιμο. Ένα αυτοκίνητο που θα βοηθήσει και τον μέσο οδηγό να οδηγήσει γρήγορα και να μη δειλιάσει ακόμα και μέσα στο Nurburgring. Και αυτό το χαρακτηριστικό του είναι ίσως το πιο σημαντικό. 

Αν ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν ένα track day αυτοκίνητο για χρήση πίστας και δρόμου δείτε το ζεστά. Το Opel Corsa OPC Nurburgring Edition θα σας ικανοποιήσει στον υπερθετικό βαθμό προσθέτοντας βεβαίως και τη σπανιότητα μίας περιορισμένης παραγωγής ειδικής έκδοσης.

Στο video μπορείτε να δείτε μερικά στιγμιότυπα με το Opel Corsa OPC Nurburgring Edition στην πίστα του Nurburgring (κάμερες από το OnBoardCamera.gr) για να δείτε και μόνοι σας πόσο αποτελεσματικό είναι το γερμανικό αυτοκίνητο και βεβαίως να πάρετε μία γεύση από την εμπειρία του να οδηγείς στο Nordschleife. Enjoy.