Συνέντευξη με τον Samir Sadikhov

Γράφει ο Μιχάλης Ντιβέρης στις 07/10/2013
O Samir Sadikhov δεν είναι από τους ανθρώπους που χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αν ασχολείστε φανατικά με τα αυτοκινητικά δρώμενα σίγουρα έχετε ακούσει ξανά το όνομά του. 

Είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά πρωτότυπα για Ferrari και Aston Martin, ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων και για τη Lamborghini.

Ο Μιχάλης Ντιβέρης κατάφερε να του αποσπάσει μία αποκλειστική συνέντευξη για λογαριασμό του High Octane, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως εξάλλου και η πορεία του Samir, του νεαρού από το Αζερμπαϊτζάν που κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο του αυτοκινήτου και φυσικά και εμάς στο High Octane, με τα σχέδιά του. Ποιο από αυτά είναι το αγαπημένο του; Μπορεί να μην το δηλώνει ξεκάθαρα αλλά δεν θέλει και πολύ για να καταλάβει πως το Aston Martin DBC είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο...  


High Octane (H.O.) : Πολλά ακούγονται για την έκδοση παραγωγής της Lamborghini Urus (διαβάστε περισσότερα για τη Lamborghini Urus Concept), στην οποία έχετε συμβάλλει σχεδιαστικά. Θα θέλατε να μας περιγράψετε το ρόλο σας στο συγκεκριμένο project; 

Samir Sadikhov (S.S.): Ήμουν μέλος της σχεδιαστικής ομάδος της Lamborghini Urus Concept. Δούλεψα κυρίως στο σχεδιασμό του εσωτερικού της. Ήμουν ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό του πίνακα οργάνων και των απεικονίσεων της κεντρικής οθόνης TFT. Επιπροσθέτως είχα και την ευθύνη της τελικής επεξεργασίας των εικόνων.

H.O.: Έχετε δουλέψει για τη Lamborghini. Εκτός από την εμπλοκή σας στην Urus με τι άλλο έχετε ασχοληθεί;

S.S.: Η Lamborghini Urus Concept ήταν το πρώτο μου project στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αργότερα ασχολήθηκα με την Aventador J (διαβάστε περισσότερα για την Lamborghini Aventador J) καθώς και κάποια άλλα projects τα οποία είναι ακόμη υπό εξέλιξη και δεν μπορώ να αποκαλύψω καθώς είναι εμπιστευτικά.
 
H.O.: Τι είναι πιο δύσκολο; Η σχεδίαση του εσωτερικού ή του αμαξώματος ενός αυτοκινήτου και γιατί;

S.S.: Και τα δύο έχουν τις δικές τους προκλήσεις. Εξαρτάται από τον κάθε σχεδιαστή ξεχωριστά. Εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν προτιμώ και τόσο το εσωτερικό, διασκεδάζω περισσότερο σχεδιάζοντας το αμάξωμα. Στο αμάξωμα δουλεύεις με μεγαλύτερα σχήματα, μεγαλύτερα μεγέθη και με άλλη προοπτική. Στο εσωτερικό, η περισσότερη δουλειά έχει να κάνει με λεπτομέρειες. Και αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στη σχεδίαση του εσωτερικού.

H.O.: Είναι ποιο δύσκολο να σχεδιάζετε ένα Concept ή ένα αυτοκίνητο παραγωγής;

S.S.: Σίγουρα ένα Concept είναι πολύ πιο δύσκολο. Τα μοντέλα παραγωγής έχουν πολλούς περιορισμούς που δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια.

H.O.: Γιατί όλα τα Concept όταν οδηγούνται στην παραγωγή χάνουν το δυναμικό σχεδιασμό τους;

S.S.: Εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν σε όλα τα μοντέλα παραγωγής, ο σχεδιαστής χάνει την ελευθερία να δημιουργήσει όπως σε ένα Concept που μπορεί να κάνει όποια τρέλα θέλει.

H.O.: Το τελευταίο σας δημιούργημα είναι το Bulleta RF22 (διαβάστε περισσότερα για το Bulleta RF22), το οποίο βασίζεται στην Lotus Evora. Είναι δύσκολο να σχεδιάζετε ένα αυτοκίνητο το οποίο βασίζεται σε ένα άλλο και μάλιστα τόσο χαρακτηριστικό μοντέλο;

S.S.: Το Bulleta RF22 ήταν ένα fun project με τον Ferris Rezvani συνιδρυτή της μάρκας. Η Lotus Evora είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο και έτσι μου ζήτησε να εργαστώ πάνω σε αυτό. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα sport αυτοκίνητο με συναίσθημα και απαλές γραμμές. Δούλεψα για περίπου δύο μήνες σε δισδιάστατα σχέδια τα οποία έδειξα στoυς ανθρώπους της Bulleta. Το αποτέλεσμα του άρεσε και ελπίζω σύντομα να δούμε το σχέδιό μου στους δρόμους.

H.O.: Από όλα τα τετράτροχα σχέδιά σας πιο βρίσκετε πιο ελκυστικό. Εμείς εδώ στο High Octane λατρεύουμε τη Ferrari Xezri.Εσείς;

S.S.: Όλα μου τα σχέδια έχουν δημιουργηθεί με μεγάλη αγάπη. Λατρεύω να σχεδιάζω αυτοκίνητα, σκέφτομαι το σχέδιο στο οποίο δουλεύω ακόμη και το βράδυ που πέφτω στο κρεβάτι. Για αυτό το λόγο μου αρέσουν όλα εξίσου και πάντα πιστεύω πως υπάρχουν πράγματα που θα μπορώ να μάθω. Για εμένα, κανένα σχέδιό μου δεν είναι 100% τέλειο. Η DBC (Concept με θέμα το supercar της Aston Martin) πάντως δεν ήταν άσχημη… Έτσι;


H.O.: Τι οδηγείτε στην καθημερινότητά σας;

S.S.: Λατρεύω τις μηχανές. Τις θεωρώ ιδανικές για τις καθημερινές μου μετακινήσεις. Έχω όμως και ένα Nissan Qashqai στην κατοχή μου.

H.O.: Εκτός από αυτοκίνητα τι άλλο σας αρέσει να σχεδιάζετε;

S.S.: Λατρεύω να σχεδιάζω βιομηχανικά προϊόντα και γραφικά ρούχων. Λατρεύω επίσης την τυπογραφία και την καλλιγραφία.   

H.O.: Κατάγεστε από το Αζερμπαϊτζάν. Πόσο σας δυσκόλεψε η καταγωγή σας στο να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας, να γίνετε σχεδιαστής;

S.S.: Στην πραγματικότητα είναι μεγάλη ιστορία. Σχεδιάζω αυτοκίνητα από την παιδική μου ηλικία. Στο γυμνάσιο ανακάλυψα όμως πως υπάρχει τέτοιο επάγγελμα. Και τότε είπα στον εαυτό μου «αυτό είναι, θα γίνω σχεδιαστής αυτοκινήτων». Δυστυχώς στους γονείς μου δεν άρεσε η ιδέα, γιατί δεν υπήρχε κανείς στη χώρα μου που να κάνει κάτι τέτοιο και έτσι θεώρησαν δεδομένη την αποτυχία μου. Έτσι έπρεπε να παλέψω, να πολεμήσω για τα όνειρά  μου. Όταν λοιπόν ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις και τα πρώτα βραβεία κατάφερα να τους πείσω πως θα τα καταφέρω. Δούλεψα και δουλεύω σκληρά, δεν θέλω να τους απογοητεύσω. Τίποτα δεν έρχεται εύκολα. Αν κάτι έρθει εύκολα τότε δεν αναγνωρίζεις την αξία του.

H.O.: Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί νέοι που θα ήθελαν να γίνουν σχεδιαστές αυτοκινήτου. Ποια είναι η συμβουλή που θα τους δίνατε; 

S.S.: Το μόνο που έχω να τους πω είναι να δουλέψουν σκληρά να δουλέψουν κολασμένα. Στα αλήθεια. Είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία. Να μην εφησυχάζουν ποτέ και να προσπαθήσουν μέχρι να χαράξουν τη δική τους πορεία και να εξελίσσονται διαρκώς. Να μην ακούν αρνητικά σχόλια και να κάνουν αυτό που αγαπούν.  


Τον Samir Sidikhov μπορείτε να τον ακολουθήσετε ηλεκτρονικά στο Facebook, στο Tumblr και στο LinkedIn. Φυσικά υπάρχει το blog του Samir Sadikhov και η προσωπική του ιστοσελίδα.