Στροφές High Octane : Part 2

Μετά το Part 1 με τις πιο High Octane στροφές ήρθε η ώρα για το Part 2.

6) Maggott’s & Beckett’s – Silverstone Αγγλία
Στην παλιά χάραξη του Silverstone αμέσως μετά την εκκίνηση υπήρχαν δύο απανωτά σικέιν γνωστά σαν Maggott’s και Beckett’s. Πλέον με τη νέα χάραξη βρίσκονται προς το τέλος ενός πλήρη γύρου στη θρυλική πίστα. Οι οδηγοί της F1 χαρακτηρίζουν μείζονος σημασίας τις τέσσερις αυτές στροφές καθώς ακολουθεί η μεγάλη ευθεία πριν τη Stowe, επομένως μία καλή ευκαιρία για προσπέρασμα. Οι πιλότοι έχουν σαν στόχο να μην πατήσουν στιγμή φρένο αλλά να αφήσουν ελάχιστα το γκάζι μέσα στη Beckett’s όταν και δέχονται σχεδόν 4g πλευρικά και να κάνουν τις ελάχιστες δυνατές διορθώσεις στο τιμόνι. Αυτές οι συστοιχίες στροφών χάρισαν και χαρίζουν σήμερα υψηλής ποιότητας θέαμα καθώς απαιτείται υψηλή τεχνική από τους οδηγούς αλλά και εξαιρετικό στήσιμο όσον αφορά την αεροδυναμική. Στις High Octane στιγμές το λάθος του Hakkinen στο βρεγμένο Silverstone του 1998 υπό την πίεση του Schumacher.

7) Wall of Champions – Circuit Gilles Villeneuve Καναδάς
O διασημότερος τοίχος σε πίστα βρίσκεται στον Καναδά και φέρει υπογραφές πιλότων όπως : Senna, Schumacher, Raikkonen, Villeneuve, Vetel και Alonso. Σχεδόν κανένας από τους πρωταθλητές των τελευταίων 20 ετών δεν έχει γλιτώσει κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου. Η «παγίδα» του τελευταίου σικέιν πριν την τελική ευθεία είναι τα ψηλά κέρμπ (ειδικά πριν το 2000) αλλά και η εξαιρετικά χαμηλή πρόσφυση στην έξοδο της στροφής όπου οι οδηγοί προσπαθούν να κινηθούν στο όριο του τέλειου γύρου και της απόλυτης καταστροφής. Παρά τις παραινέσεις των αξιωματούχων ασφαλείας οι Καναδοί επιμένουν στον τοίχο ο οποίος πλέον αποτελεί την ατραξιόν του σιρκουΐ.

8) Masta Kink – Spa Francorchamps (1970) Βέλγιο
H Masta Kink δεν είναι γνωστή στις νεότερες γενιές καθώς εγκαταλείφθηκε μετά το 1970. Πρόκειται για ένα σικέιν στη μέση ακριβώς δύο ευθειών μήκους 2.4km μέσα στο οποίο τα μονοθέσια άγγιζαν τα 305km/h. Αναμφίβολα, πρόκειται για το τρομακτικότερο ίσως σικέιν της εποχής καθώς τα μονοθέσια προσέγγιζαν τη Masta Kink με τελική από το Malmedy και μετά πάλι με τελική μέχρι το Stavelot και την περίφημη «στάση του λεωφορείου». Η απώλεια της Masta Kink μπορεί με ευκολία να αποδοθεί στον Sir Stewart ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιός της μετά το σχεδόν μοιραίο του ατύχημα εκεί. 

9) The Dipper Forrest’s Elbow – Bathurst Αυστραλία
Το συγκεκριμένο τμήμα της πίστας είναι και το πιο τρομακτικό! Η αλληλουχία των στροφών Forrest’s Elbow αποτελούν το κατηφορικό κομμάτι με τις τυφλές στροφές μέχρι να φτάσουν στην αριστερή κατηφορική φουρκέτα The Dipper πριν την τεράστια πίσω ευθεία. Τα ατυχήματα με τα V8 Supercars που τρέχουν στην Αυστραλία είναι πολυάριθμα ενώ όσοι δημοσιογράφοι έχουν κάνει βόλτα στο «δεξί μπάκετ» απλά βγαίνουν με μία έκφραση τρόμου στο πρόσωπό τους! Το mastering αυτού του τμήματος της πίστας ίσως να πάρει και χρόνια καθώς εξαιρετικά έμπειροι οδηγοί δεν αποφεύγουν τα λάθη.

10) Nurburgring Nordschleife – Γερμανία
Σαν μπόνους αφήσαμε τη δυσκολότερη πίστα του πλανήτη, γνωστή και σαν «Πράσινη Κόλαση» ή πιο…απλά «Nordschleife». Εδώ δεν θα διαλέξουμε μία στροφή αλλά ολόκληρη την πίστα των 22km καθώς δεν είναι τυχαία η επιλογή των αυτοκινητοβιομηχανιών ώστε να εξελίξουν τα νέα μοντέλα παραγωγής. Η πίστα αυτή αποτέλεσε και πίστα της F1 (όπου παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο Lauda) ενώ πάλι ο Sir Stewart είναι ο πολέμιός της αποδίδοντας και το προσωνύμιο «Πράσινη Κόλαση». Μερικά από τα σημεία «κλειδιά» αν έπρεπε υποχρεωτικά να διαλέξουμε είναι : Flugplatz, Fuchsrohre, Berwerk, Karusell, Brunnchen, Pflantzgarten.