First Drive : Opel Corsa 2015

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 12/11/2014
Η νέα - 5η - γενιά του Opel Corsa ξεκίνησε τις πωλήσεις της επί ελληνικού εδάφους (δείτε τις τιμές του Opel Corsa 2015) και η ελληνική αντιπροσωπεία μας έδωσε τη δυνατότητα για μία πρώτη οδηγική επαφή στην μοναδική Σαντορίνη. 

Αντικρίζοντας το Opel Corsa 2015 δεν είναι δυνατόν να το περάσεις για κάτι διαφορετικό από μοντέλο της γερμανικής φίρμας καθώς η Adamοποίηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ιδίως στο εμπρόσθιο τμήμα. Στο πίσω μέρος έχουμε και πάλι διαφοροποίηση μεταξύ 3θυρου και 5θυρου αμαξώματος χωρίς ωστόσο να υπάρχει σημαντικά αισθητή διαφορά στα φωτιστικά σώματα. 

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την απελθούσα γενιά έχει συντελεστεί στο εσωτερικό. Εκεί το Opel Corsa 2015 έχει αποκτήσει ένα εντελώς νέο ταμπλό, επίσης στα πρότυπα του Adam. Πολύ όμορφος, ευανάγνωστος και ξεχωριστός ο πίνακας οργάνων, ενδιαφέρον σχεδιαστικά το 3άκτινο τιμόνι, κεντρική κονσόλα που επιτέλους δεν είναι βαρυφορτωμένη. Αυτά είναι τα βασικά. 

Στη συνέχεια ξεχωρίζω τα εύχρηστα χειριστήρια του κλιματισμού, ενώ σημαντική είναι η αναβάθμιση στον τομέα της ποιότητας με τα υλικά να αποπνέουν αίσθηση ακόμα καλύτερης και από του μεγαλύτερου Astra ιδίως στο πάνω μέρος του ταμπλό. Μερικοί ίσως χαλαστούν από το σχήμα τον αεραγωγών που πλέον δεν είναι κυκλικοί ενώ θα ήθελα μία πιο εύχρηστη ποτηροθήκη. Υπάρχει μόνο μία στο μπροστινό τμήμα η οποία θα δυσκολεύει με τα ποτήρια των κλασικών κρύων ροφημάτων της Ελλάδας. 

Οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές έχουν μεγαλώσει ελαφρώς καθώς οι σχεδιαστές της Opel έκριναν ότι το Corsa D ήταν ήδη εξαιρετικό σε αυτόν τον τομέα και δεν έριξαν το βάρος τους εκεί. Που όμως έριξαν το βάρος πέραν του εσωτερικού; Ιδιαίτερα στον μηχανολογικό τομέα και εξηγώ αμέσως. 

Τα πιο σημαντικά νέα έρχονται κάτω από το καπό του Opel Corsa 2015. Εκεί έχουμε την προσθήκη του νέου 3κύλινδρου με άμεσου ψεκασμού 1.0 SIDI με δύο ιπποδυνάμεις για την ελληνική αγορά (90ps και 115ps). Αμφότερες συνδυάζονται με ένα καινούργιο - επίσης - μηχανικό 6τάχυτο κιβώτιο και πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro6. Μηχανολογικά για τον 1.0 SIDI δε θα σας κουράσω, αλλά θα σας παραπέμψω στο άρθρο ανάλυσης του 1.0 SIDI από τον μηχανολόγο μας, Λουκά Μπαφατάκη. 

Στην πράξη και στους δρόμους της Σαντορίνης τα νέα μοτέρ δίνουν αναμφίβολα το κάτι παραπάνω στο Corsa. Ροπή 17.3kg.m και στις δύο εκδόσεις η οποία κινεί εύκολα και πολύ σβέλτα το μοντέλο. Το ιδανικό φάσμα λειτουργίας είναι μεταξύ 1500-4000rpm αλλά το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τη λειτουργία του μοτέρ που είναι αθόρυβο και δίχως κραδασμούς. Σε ποιότητα λειτουργίας δείχνει εκ πρώτης καλύτερο και από του EcoBoost της Ford. 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του Corsa για εμένα είναι η ανάλαφρη αίσθηση που δίνει στον οδηγό. Τα σύγχρονα Opel είναι συνήθως πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας στο βάρος και αυτό είναι κάτι που το περνούν στον οδηγό. Σε ότι έχει να κάνει με το Opel Corsa 2015 και πάλι δεν έχουμε ένα πολύ ελαφρύ αυτοκίνητο (ξεκινά από τα 1163kg για τον 1.0 SIDI) ωστόσο σε καμία των περιπτώσεων ο οδηγός δεν έχει την αίσθηση ενός βαρύ αυτοκινήτου. 

Οδήγησα επίσης τον άκρως επιτυχημένο 1.3 CDTI EcoFlex Diesel των 95ps ο οποίος έχει δεχθεί μία σειρά από επεμβάσεις που έχουν βελτιώσει αισθητά την τραχύτητα, το θόρυβο και τον κραδασμό που τον χαρακτήριζε. Τώρα είναι εξίσου δυνατός, φοβερά οικονομικός (3.2lt/100km ανακοινώνει η Opel) και με πολύ πιο πολιτισμένη λειτουργία. Απλώς αν είναι να τον επιλέξετε κάντε λίγο υπομονή καθώς από το νέο έτος θα εμπλουτιστεί με ένα καινούργιο 6τάχυτο αντί του 5τάχυτου που χρησιμοποιεί τώρα. 

Ένα άλλο σημείο που μου έκανε εντύπωση στους κακοτράχαλους δρόμους της Σαντορίνης έχει να κάνει με την άνεση από την ανάρτηση ιδίως στο 5θυρο Corsa 2015. Είναι τόσο αποτελεσματική η απόσβεση που νομίζεις ότι δεν έχεις μία απλή, συμβατική, ανάρτηση αλλά μία coilover με επιλεγμένη τη ρύθμιση comfort.

Σε κάθε περίπτωση το νέο Opel Corsa 2015 είναι ένα μοντέλο που ήρθε για να πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά. Διαθέτει φρέσκια εμφάνιση, πολύ ποιοτικό εσωτερικό μαζί με καλό εξοπλισμό και το σύστημα ψυχαγωγίας Intellilink με οθόνη 7 ιντσών. Στο μηχανολογικό κομμάτι έχουμε αναβάθμιση του εξαιρετικού 1.3 CDTI EcoFlex Diesel και την προσθήκη του 1.0 SIDI που στην πρώτη επαφή φάνηκε εξίσου άριστος. Στο δρόμο έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό την άνεση ενώ οι τιμές του είναι άκρως ανταγωνιστικές

Περισσότερα για το νέο Opel Corsa 2015 σύντομα όταν και θα έχουμε το μοντέλο στα χέρια μας για περισσότερο χρόνο και km. Stay tuned @ High Octane.

Τα αυτοκίνητα των δοκιμών του High Octane περιποιείται η Auto Star Detailing.

Φωτογραφίες - Βίντεο : Γιώργος Καραγιωργάκης