Ανάλυση : Honda NSX 2015

Το Honda NSX ήταν το θρυλικό υπεραυτοκίνητο της δεκαετίας του ‘90, το οποίο λίγο ως πολύ, ήταν υπεύθυνο για μεγάλο ποσοστό των πιστών οπαδών που έχει ο μεγάλος Ιάπωνας κατασκευαστής. Οι φήμες και μερικά υπό αίρεση τεχνικά χαρακτηριστικά για τον αντικαταστάτη του αρχικού NSX κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, όμως μόλις τώρα η Honda παρουσίασε ορισμένες φωτογραφίες αλλά και τεχνικά χαρακτηριστικά του απολύτως κορυφαίου οχήματος παραγωγής που έχει κατασκευάσει ποτέ. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται.    

Κινητήρες – Μετάδοση – Επιδόσεις
Πιστέψτε με, είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί με απτό και αντιληπτό τρόπο, το βάθος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στο Honda NSX 2015, το οποίο κατά την γνώμη μου είναι το πιο πολύπλοκο τεχνικά όχημα που θα διατίθεται παγκοσμίως. Ακόμα πιο πολύπλοκο και από την Porsche 918 Spyder που αποτελεί επίσης ένα μνημείο της μηχανολογίας.

Το Honda NSX 2015 λοιπόν, διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ, τέσσερις κινητήρες εκ των οποίων οι τρεις είναι ηλεκτρικοί μόνιμου μαγνήτη και ο τέταρτος είναι ένας θερμικός βενζίνης, συνεπώς το όχημα είναι υβριδικό. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται ο κατασκευαστής να πάρει μια απόφαση που είναι κρίσιμη για τον υπόλοιπο σχεδιασμό του οχήματος. Αν δηλαδή οι μπαταρίες θα έχουν την δυνατότητα να φορτίζονται από το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο ή αποκλειστικά μέσω αναγεννητικής πεδήσεως και ενδεχομένως με την βοήθεια του θερμικού. Η Honda για λόγους χωροταξικούς και για να συγκρατήσει το βάρος επέλεξε το δεύτερο μονοπάτι που συνεπάγεται ελαφρύτερες μπαταρίες, αλλά αυτό σημαίνει ότι στο όχημα την πρωτοκαθεδρία θα έχει ο θερμικός κινητήρας ενώ οι ηλεκτρικοί κινητήρες θα έχουν επικουρικό έργο και μικρή ηλεκτρική αυτονομία.

Ξεκινώντας από τον θερμικό κινητήρα του Honda NSX 2015, αυτός είναι ένας άμεσου ψεκασμού, διβάθμια υπερπληρωμένος με χωρητικότητα 3.5lt και περιεχόμενη γωνία 75ο, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κέντρο και σε διαμήκη διάταξη. Νούμερα από την Honda για την ισχύ και την ροπή που θα αποδίδει προς το παρόν δεν έχουμε. Ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για κινητήρα τελευταίας κοπής με διβάθμια υπερπλήρωση, ο οποίος τοποθετείται σε υπεραυτοκίνητο, δεν θα ήταν παράλογο να αναμένουμε τουλάχιστον μια ειδική ισχύ της τάξεως των 140ps/lt. Συνεπώς συνολικά γύρω στους 490ps και ροπή στρεπτική πέριξ των 63-64 kg.m. 

Περνώντας στις μη θερμικές μονάδες προώθησης, συναντούμε έναν ηλεκτρικό κινητήρα ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο διπλού συμπλέκτη κιβώτιο ταχυτήτων και δυο ακόμη ηλεκτρικούς, έναν για κάθε έναν από τους δύο εμπρόσθιους τροχούς. Για τους ηλεκτρικούς κινητήρες μόνιμου μαγνήτη, επίσης δεν έχουμε νούμερα, αλλά η ροπή τους θα πρέπει να αναμένεται τουλάχιστον από 20kg.m για τον καθένα. Ένας εκ των επικεφαλής μηχανικών μιλάει για συνολική ισχύ άνω των 560ps του υβριδικού συστήματος, σε λειτουργία μέγιστης συνδυαστικής προώθησης, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό ασφαλώς θα οφείλεται στον θερμικό κινητήρα. Αν η Honda είχε επιλέξει την δυνατότητα φόρτισης από κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο και είχε τοποθετήσει τους κατάλληλους συσσωρευτές, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Honda NSX 2015 θα μπορούσε άνετα να αποδώσει άνω των 800ps και ροπή άνω των 100kg.m. 

Εκ των συμφραζομένων, φυσικά προκύπτει ότι το Honda NSX 2015 είναι τετρακίνητο με πραγματικό torque vectoring όπου όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν από την στήλη, αφορά συνεχώς μεταβαλλόμενη ισχύ ανά τροχό ή/και άξονα, χαρακτηριστικά που υπόσχονται τις απολύτως καλύτερες δυνατότητες για διαμήκη και εγκάρσια πρόσφυση. Φυσικά τα χαρακτηριστικά της δυναμικής συμπεριφοράς του οχήματος ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσω των διαφόρων προγραμμάτων οδήγησης αναλόγως των επιθυμιών του οδηγού και το είδος του δρόμου όπου βρίσκεται. Περνώντας στην οπίσθια παραλαβή της ισχύος, συναντούμε όπως προαναφέρθηκε ακροθιγώς, ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, με τους συμπλέκτες εμβαπτισμένους σε λουτρό ελαίου, με εννιά σχέσεις εμπρόσθιας μετάδοσης και μίας οπίσθιας. Το γεγονός ότι σε αυτό εδράζεται και ο ένας ηλεκτροκινητήρας, ουσιαστικά υποδηλώνει σχεδόν seamless αλλαγές σχέσεων και θα πρέπει να αναμένουμε ταχύτητα αλλαγής κάτω των 100ms. Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη αφορά αποκλειστικά τον οπίσθιο άξονα, αφού στον εμπρόσθιο οι δύο ηλεκτροκινητήρες έχουν ο καθένας από μια συγκεκριμένη σχέση μείωσης η οποία δεν μεταβάλλεται και δεν υπάρχει άλλωστε καμιά μηχανική σύνδεση με τον οπίσθιο άξονα κάτι που συμβαίνει και στην Porsche 918 Spyder. 

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του οχήματος, αυτές κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό επί του παρόντος από την Honda, όμως το τυπικό 0-100km/h θα πρέπει να αναμένεται της τάξεως των 3sec και η τελική ταχύτητα άνω των 300km/h.

Επιμέρους Τεχνικά
Το πλαίσιο του Honda NSX 2015 είναι ένα χωροδικτύωμα το οποίο είναι κατασκευασμένο από μείγμα χαλύβων διαφόρων ιδιοτήτων, αλουμίνιο και ίνες άνθρακα και κατά την Honda, εξασφαλίζει παροιμιώδη ακαμψία αλλά και συγκράτηση του βάρους, χαρακτηριστικό κεφαλαιώδους σημασίας για κάθε υπεραυτοκίνητο. Η δε κατανομή των μαζών είναι τυπική για κεντρομήχανο όχημα και είναι 43%-57% για εμπρόσθιο και οπίσθιο άξονα αντίστοιχα.

Οι αναρτήσεις είναι πλήρως αλουμινένιες και φυσικά υιοθετούν την κορυφαία αρχιτεκτονική των διπλών ψαλιδιών, ενώ ο βαθμός ενδοτικότητας της απόσβεσης ρυθμίζεται ηλεκτρονικά. Σε ότι αφορά το σύστημα πέδησης, συναντούμε δίσκους από εξωτικά συνθετικά υλικά (ίνες άνθρακα και κεραμικά υλικά) ενώ οι εμπρόσθιοι δίσκοι επενεργούνται μέσω σιαγόνων έξι εμβόλων και οι οπίσθιοι από σιαγόνες τεσσάρων εμβόλων, συνεπώς αναμένονται απόλυτες δυνατότητες από το σύστημα πέδησης κυρίως σε ότι αφορά την κόπωση.

Συμπεράσματα – Ανταγωνισμός
Το Honda NSX 2015 καλείται να αντιμετωπίσει πανίσχυρους ανταγωνιστές, όπως την Ferrari 458 Italia, το Audi R8 V10, το Nissan GT-R και την Porsche 911 Turbo. Αυτό που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πάντως, είναι ότι η τεχνολογική του στάθμη είναι πολύ ανώτερη όλων των προαναφερθέντων, ωστόσο στην πράξη το όχημα αναμένεται πιο βαρύ από όλα πλην ίσως του Nissan GT-R. 

Στον τομέα των επιδόσεων ευθείας, λογικά δεν θα υστερεί έναντι κανενός, ενώ στις στροφές, που κακά τα ψέματα, εκεί φαίνεται το πραγματικά ικανό όχημα και από εκεί αντλεί ικανοποίηση ο οδηγός, όλα εξαρτώνται από την ρύθμιση της εξωφρενικά εξελιγμένης μετάδοσης που υιοθετεί το όχημα. Οι προδιαγραφές της πάντως είναι τέτοιες, που τιμές εγκάρσιας επιτάχυνσης 2g να μην είναι αδύνατον να συμβούν. Κλείνοντας, αυτό που μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε, είναι ότι ο ανταγωνισμός θα πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά από έναν ακόμα Ιάπωνα.