Ανάλυση : VW 1.0 TSI

Βρίσκοντας αφορμή από την άφιξη στην Ελλάδα του ανανεωμένου Audi A1 και τους νέους του κινητήρες, η στήλη καταπιάνεται με τον καινούργιο 3κύλινδρο, υπερπληρωμένο, 1000άρη κινητήρα βενζίνης που το εφοδιάζει. Ας τον δούμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Διαβάστε ακόμα στο High Octane : Οι τιμές του Audi A1 με τον 1.0 ΤFSI

Ανάλυση
Όταν κυκλοφόρησε η τριπλέτα των όμοιων μηχανολογικά Skoda Citigo, Seat Mii και VW Up! και τα τρία εφοδιάζοντο (και συνεχίζουν ακόμα να εφοδιάζονται) με έναν κινητήρα φυσικής αναπνοής, τριών κυλίνδρων και έμμεσου ψεκασμού. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση τότε, είναι ότι αν και ο κινητήρας αυτός ήταν φυσικής αναπνοής, εντούτοις διέθετε υποτετράγωνη αρχιτεκτονική (διάμετρος 74.5mm και διαδρομή 76.4mm). Κάτι ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου μηχανές, αφού αυτού του τύπου η αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται ευρέως σε υπερπληρωμένες μηχανές για λόγους που έχουν αναλυθεί πολλάκις και επαρκώς από την στήλη. 

Παρουσιάζοντας εσχάτως η VW, την υπερπληρωμένη εκδοχή αυτού του κινητήρα, τα πράγματα ήρθαν στην θέση τους. Ωστόσο εδώ υφίσταται και μια ακόμα διαφορά επιπλέον της υπερπληρώσεως αφού πλέον η υπερπληρωμένη έκδοση της μηχανής διαθέτει και άμεσο ψεκασμό καυσίμου απευθείας στον θάλαμο καύσης σε αντίθεση με την φυσικής αναπνοής εκδοχή που διαθέτει έμμεσο ψεκασμό.

Αυτό που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε εδώ, είναι η σημαντική συνεισφορά που φέρει ο άμεσος ψεκασμός εν γένει στους κινητήρες βενζίνης, αφού καθιστά εφικτή την δυνατότητα για αύξηση της γεωμετρικής συμπιέσεως σε υπερπληρωμένες εφαρμογές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται περαιτέρω ο βαθμός απόδοσης και η παραγωγή στρεπτικής ροπής. Προς ενίσχυση των ανωτέρω, η γεωμετρική συμπίεση στον ίδιο κινητήρα, στις δυο εκδοχές αναπνοής είναι όμοια και ορίζεται στο 10.5:1.

Ο κινητήρας κατασκευαστικά είναι πλήρως αλουμινένιος με σώμα και κεφαλή των κυλίνδρων αμφότερα κατασκευασμένα από το ελαφρύ μέταλλο. Επιπρόσθετα χρησιμοποιούνται και οι σύγχρονες τεχνοτροπίες υλοποίησης σε υπερπληρωμένες μηχανές, όπως ενσωματωμένη πολλαπλή σωλήνωση εξαγωγής στην κεφαλή των κυλίνδρων. Με αυτό μειώνεται η ανάγκη για εμπλουτισμό του μείγματος, ιδιότητα που αποτελεί διαχρονικό μειονέκτημα για τις υπερπληρωμένες μηχανές βενζίνης.

Σε ότι αφορά την απόδοσή του, η ισχύς κυμαίνεται μεταξύ 95ps και 116ps στις 5000-5500rpm και η στρεπτική ροπή από 16.31-20.39kg.m στις 2000-3500rpm για τις αντίστοιχες στάθμες ισχύος. Αυτά τα νούμερα καθιστούν ουσιαστικά τον όμιλο VW άμεσο ανταγωνιστή, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα νούμερα, των αντίστοιχων κινητήρων από Opel και Ford. Η λογική λέει ότι την ισχυρότερη εκδοχή του κινητήρα θα την δούμε στα μικρομεσαία οχήματα του ομίλου, εκτός αν κριθεί ότι υφίσταται ανάγκη να τοποθετηθεί και στα supermini. Ίδωμεν…