«Το κτήνος του Τορίνο» (+video)

«Το κτήνος του Τορίνο»! Έτσι ονομάστηκε απολύτως ταιριαστά το Fiat S76 ένα πολύ ιδιαίτερο project της Fiat που κατασκευάστηκε το χειμώνα του 1910 ώστε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας που μέχρι τότε κατείχε μια κατασκευή της Blitzen Benz. Για την ακρίβεια η Fiat κατασκεύασε δύο Fiat S76 εκ των οποίων το ένα έμεινε στη Fiat και έπειτα από αρκετά χρόνια αποσυναρμολογήθηκε για να σταλεί στο Μεξικό όπου και χάθηκαν τα ίχνη του και το άλλο αφού κατέρριψε το ρεκόρ ή κάποιου είδους ρεκόρ μιας και τα πράγματα ήταν πολύπλοκα εκείνη την εποχή, κατέληξε στα χέρια ενός Ρώσου.
 
Τα δυο αυτοκίνητα ενώθηκαν… εις σάρκαν μια όταν ο Βρετανός λάτρης Duncan Pittaway αφού είχε βρει το σασί του ενός (αυτού στο Μεξικό) κατάφερε να εντοπίσει και τον κινητήρα του άλλου. Έτσι ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία αναπαλαίωσης που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Εικόνες από αυτή μπορείτε να δείτε στο blog του Stefan Marjoram ενώ παρακάτω δείτε και το όμορφο video που δημιούργησε ο ίδιος φωτογράφος.
 

 

Τώρα το «κτήνος του Τορίνο» επανέρχεται στη δημοσιότητα δεδομένου πως το καλοκαίρι θα βρεθεί στο Goodwood Festival of Speed και θα «τρομοκρατήσει» τους χιλιάδες θεατές με την απίστευτη ένταση του κινητήρα του.

 
Το Fiat S76 λοιπόν είναι ένα πραγματικό… κτήνος με τετρακύλινδρο κινητήρα 28.3lt ο οποίος απέδιδε 300ps. Θεωρητικά η τελική του ταχύτητα έφτανε τα 290km/h και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται τώρα πια κατέρριψε το ρεκόρ ταχύτητας στην απόσταση ενός μιλίου το 1911 και το έκανε και στο χιλιόμετρο το 1913 αφού ήταν στην κατοχή του Ρώσου. Η ταχύτητα με την οποία το έκανε τουλάχιστον στο μίλι ήταν 225km/h όπως προκύπτει από όσα καταφέραμε να αλιεύσουμε στο internet.
 
Όπως θα δείτε και παρακάτω στο video που δημοσιεύουν οι υπεύθυνοι του Goodwood κινείται με αλυσίδες στους δύο πίσω τροχούς και διαθέτει δύο θηριώδεις απολήξεις της εξάτμισης στη μια πλευρά οι οποίες σχεδόν μόνιμα πετούν φλόγες μαζί με θόρυβο που σου τρυπάει τα τύμπανα.