Driven : Opel Corsa 1.0 SIDI 115ps

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 17/06/2015
Η 5η γενιά του Opel Corsa βρίσκεται στην ελληνική αγορά από τα τέλη του 2014 έχοντας κάτω από το καπό του κινητήρες πετρελαίου και βενζίνης. Στον τελευταίο τομέα η γερμανική φίρμα έκανε τη διαφορά σε αυτήν τη γενιά παρουσιάζοντας έναν 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο με ισχύ 90ps και 115ps. Ας πάμε να δούμε πως συμπεριφέρεται το Opel Corsa με τον 1.0 SIDI και τους 115ps.
 
 
 
Ερχόμενος σε επαφή με το Opel Corsa 2015 είναι αδύνατον να το μπερδέψεις για μοντέλο άλλης φίρμας. Τα στοιχεία από το Adam είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, ιδίως στο εμπρόσθιο τμήμα του αμαξώματος. Πίσω, όπως και στην προηγούμενη γενιά, έχουμε διαφοροποίηση μεταξύ 3θυρου και 5θυρου αμαξώματος. Περνώντας στο εσωτερικό εισπράττεις τη μεγάλη αλλαγή. Εκεί το Opel Corsa 2015 έχει αποκτήσει ένα εντελώς καινούργιο ταμπλό, επίσης στα πρότυπα του Adam. Πολύ όμορφος, ευανάγνωστος και ξεχωριστός ο πίνακας οργάνων. Ενδιαφέρον σχεδιαστικά το 3άκτινο τιμόνι. Κεντρική κονσόλα που επιτέλους δεν είναι βαρυφορτωμένη ενώ εύχρηστα είναι και τα χειριστήρια του κλιματισμού. 
 
Σημαντική και εύκολα διακριτή είναι η αναβάθμιση στον τομέα της ποιότητας με τα υλικά να αποπνέουν αίσθηση καλύτερης και από του μεγαλύτερου Astra ιδίως στο πάνω μέρος του ταμπλό. Μερικοί ίσως χαλαστούν από το σχήμα τον αεραγωγών που πλέον δεν είναι κυκλικοί ενώ θα ήθελα μία πιο εύχρηστη ποτηροθήκη καθώς αυτή που υπάρχει είναι μόνο μία και δυσκολεύει τα ποτήρια των κλασικών κρύων ροφημάτων της Ελλάδας. Στο κομμάτι των χώρων, τέσσερις επιβάτες θα νιώσουν πολύ άνετα ενώ και τα 285lt του χώρου των αποσκευών είναι μία επίδοση κοντά στην κορυφή της κατηγορίας. 
 
 
Το θέμα βεβαίως είναι να δούμε τι κάνει ο νέος 1.0 SIDI στην ισχυρότερη μάλιστα έκδοση των 115ps που συνεργάζεται με μηχανικό 6τάχυτο κιβώτιο. Κατά τη δοκιμή του Opel Corsa 1.0 SIDI 115ps λοιπόν το νέο μοτέρ δίνει σαφέστατα το κάτι παραπάνω στο Corsa. Η ροπή των 17.3kg.m κινεί εύκολα και πολύ σβέλτα το βάρους 1214kg μοντέλο. Το ιδανικό φάσμα λειτουργίας είναι μεταξύ 1500-4000rpm αλλά το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τη λειτουργία του μοτέρ που είναι αθόρυβο και δίχως κραδασμούς ξεπερνώντας σε ποιότητα λειτουργίας ακόμα και τον εξαιρετικό EcoBoost της Ford. Αν μάλιστα προσθέσουμε τις καλές επιδόσεις και την μέση κατανάλωση των 6.4lt/100km σε πραγματικές συνθήκες τότε έχουμε να κάνουμε με το κορυφαίο μοτέρ με χωρητικότητα 1lt. Και αν μη τι άλλο η εν λόγω επίδοση έχει βαρύτερη σημασία καθώς κατά το παρελθόν η Opel δε μας είχε συνηθίσει σε τόσο καλά μοτέρ. 
 
 
Στα πολύ θετικά βεβαίως θα προσθέσουμε την άνεση από τις αναρτήσεις, την πολύ καλή μόνωση και την ευκολία κατά την καθημερινή χρήση. Τι χαλάει το 10άρι; Για ακόμα μία φορά η αίσθηση πίσω από τα χειριστήρια. Μπορεί να εκτιμάς στο σύνολό του το Opel Corsa 1.0 SIDI 115ps ωστόσο το τιμόνι αν και γρήγορο προσφέρει μέτρια πληροφόρηση ενώ και το σασί δείχνει μία μικρή αδράνεια στις γρήγορες εναλλαγές πορείας. Αυτά βεβαίως είπαμε, είναι στοιχεία που απλά χαλούν το άριστα για όσους έχουν και αυτό το κομμάτι της οδήγησης στο πίσω μέρος του μυαλού τους. 
 
 
Συνολικά το Opel Corsa 1.0 SIDI 115ps είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις της κατηγορίας. Προσφέρει χώρους που θα μεταφέρουν ακόμα και μία οικογένεια, άριστη ποιότητα κατασκευής και ισορροπημένη οδική συμπεριφορά. Πρωτίστως όμως έχει τον καλύτερο κινητήρα βενζίνης της κατηγορίας. 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Opel Corsa 1.0 SIDI 115ps
Κυβισμός : 999cc
Ισχύς : 115ps/6000rpm
Ροπή : 17.3kg.m/1800rpm
Βάρος : 1214kg
Εκπομπές CO2 : 114/km
Επιτάχυνση 0-100km : 10.3sec
Τελική Ταχύτητα : 195km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.9lt/100km
Διαστάσεις : 4021x1746x1481mm
 
Τα αυτοκίνητα των δοκιμών του High Octane περιποιείται η Auto Star Detailing.