First Drive : Mitsubishi Space Star MY2016

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 26/07/2016
Εν έτη 2013 η Mitsubishi χρησιμοποίησε εκ νέου το όνομα Space Star όχι όμως σε ένα μεσαίων διαστάσεων MPV αλλά σε ένα city car το οποίο θεωρητικά ήταν ο αντικαταστάτης που αρκετά επιτυχημένου στην ελληνική αγορά Colt. Το Mitsubishi Space Star ήταν ένα αυτοκίνητο που προσπαθούσε να χωρέσει κάπου ανάμεσα στις κατηγορίες A και B έχοντας αρκετά από τα χαρακτηριστικά που περιμένεις από ένα Mitsubishi όντως απλό, πρακτικό, ουσιαστικό και ευκολοδήγητο. Είχε ωστόσο κάποιες αδυναμίες που μαζί με το πέρασμα των ετών ώθησε την ιαπωνική φίρμα στην αναβάθμιση και ανανέωσή του. 
 
Έτσι έχουμε πλέον το Mitsubishi Space Star MY2016 και η ελληνική αντιπροσωπία με τον PR, Γιώργο Παππά, ετοίμασε μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση ώστε να έχουμε την πρώτη δοκιμή του μοντέλου. Μία παρουσίαση που ουσιαστικά και πρακτικά έγινε εν πλω σε ειδικό deck σαλπάροντας από τον Πειραιά για το λιμάνι της Αίγινας. 
 
Ας δούμε λοιπόν τα όσα άλλαξαν στο Mitsubishi Space Star MY2016 σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ξεκινώντας από τον εξωτερικό τομέα έχουμε ανασχεδιασμό του εμπρόσθιου τμήματος με νέα φωτιστικά σώματα, μάσκα, καπό και προφυλακτήρα, νέες ζάντες αλουμινίου ενώ στο πίσω μέρος έχουμε επίσης νέο σχεδιασμό στον προφυλακτήρα, φώτα τεχνολογίας Led αλλά και διαφοροποιημένη αεροτομή με στόχο τη διατήρηση της εξαιρετικής αεροδυναμικής επίδοσης (cd0.27). Οι εν λόγω επεμβάσεις έφεραν και αύξηση του μήκους κατά 85mm (συνολικά 3795mm).
 
Περνώντας στο εσωτερικό του Mitsubishi Space Star MY2016 συναντούμε νέο σχεδιασμό στον πίνακα οργάνων, επιχρωμίωση στα στεφάνια των μετρητών, νέα οθόνη πληροφοριών καθώς και πιο εμφανές οικονομόμετρο με στόχο την προτροπή του οδηγού στην οικονομικότερη οδήγηση. Ανασχεδιασμένο είναι και το 3άκτινο δερμάτινο τιμόνι με τις piano-black λεπτομέρειες που περιλαμβάνει τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του τηλεφώνου. Βελτιώσεις έχουν γίνει στα χειριστήρια του κλιματισμού ενώ οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι πλέον δίχρωμες με στόχο να προσδώσουν κάτι πιο φρέσκο στη συνολική εικόνα. 
 
Στο τεχνικό κομμάτι το Mitsubishi Space Star MY2016 διατηρεί τον φυσικής αναπνοής 1.2 με τους 80ps και τα 10.8kg.m ροπής ωστόσο το μοτέρ έχει δεχθεί μία σειρά επεμβάσεων με στόχο την καλύτερη λειτουργία όσο και την κάλυψη των προδιαγραφών ρύπων Euro6. Επεμβάσεις όπως η μείωση των εσωτερικών τριβών, η βελτιωμένη εισαγωγή αέρα για μείωση της θερμοκρασίας και το σύστημα εξαγωγής. Σύμφωνα με την ιαπωνική φίρμα το μοντέλο σημειώνει 0-100km/h σε 11.7sec και τελική ταχύτητα 180km/h έχοντας παράλληλα μέση κατανάλωση 4.3lt/100km και εκπομπές ρύπων CO2 100gr/km. Στον τομέα των κιβωτίων διατηρούνται το 5τάχυτο μηχανικό και το αυτόματο CVT που φέρει αρκετές διορθώσεις. Τέλος στο κομμάτι της ανάρτησης δεν έχει αλλάξει βεβαίως η αρχιτεκτονική (γόνατα McPherson μπροστά, ημιάκαμπτος άξονας πίσω) ωστόσο έχουν τοποθετηθεί νέα αμορτισέρ και ελατήρια. 
 
Τι γίνεται όμως στην πράξη; Κατά τη διάρκεια της οδηγικής παρουσίασης οδήγησα το Mitsubishi Space Star MY2016 με το μηχανικό 5τάχυτο κιβώτιο στους στενούς και πολύ κακούς από πλευράς ασφάλτου δρόμους της Αίγινας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του μοντέλου είναι η φανερά βελτιωμένη λειτουργία της ανάρτησης. Το απελθόν μοντέλο εμφάνιζε κλίσεις στις στροφές και δεν ήταν σταθερό στις μέτριες και υψηλές ταχύτητες, στοιχεία που δεν παρατηρούνται πλέον. Παράλληλα δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρό αυτοκίνητο που ταλαιπωρεί τους επιβάτες του. Κάθε άλλο καθώς η ανάρτηση είναι άνετη και ενδοτική στις κακοτεχνίες. 
 
Επιπρόσθετα το τιμόνι έχει επίσης βελτιωμένη αίσθηση χωρίς βεβαίως να εντυπωσιάζει. Είναι ωστόσο σαφές και γρήγορο ενώ και ο κύκλος στροφής του αυτοκινήτου στα 4.6m είναι πολύ καλή επίδοση και φανερώνει την ευελιξία του. Το μοτέρ εκμεταλλεύεται την κοντή κλιμάκωση του κιβωτίου και το χαμηλό βάρος (845kg) και έχει ζωηρό τράβηγμα χωρίς ταυτόχρονα να είναι θορυβώδες τουλάχιστον έως και τις 3500rpm. Στα θετικά και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου που αντιλαμβάνεται ο οδηγός και οι επιβάτες κατά την κίνηση.   
 
Το Mitsubishi Space Star ΜΥ2016 έχει αποκτήσει πιο σύγχρονη εμφάνιση στον εξωτερικό τομέα. Έχει βελτιώσει σημεία που "πόναγε" και αναβαθμίσει άλλα που ήδη ήταν καλό. Προσφέρει καλούς χώρους για τέσσερις επιβάτες, ικανοποιητικό χώρο αποσκευών, θήκες για μικροπράγματα, έχει άριστη εργονομία ενώ το ταμπλό έχει σκληρά αλλά ποιοτικά πλαστικά. Χάνει ωστόσο στο κομμάτι της σχεδίασης καθώς παρά το νέο πίνακα οργάνων και τις piano-black πινελιές έχει λιτή σχεδίαση ενώ δεν προσφέρει και κάποιο σύστημα ψυχαγωγίας - τουλάχιστον στην ελληνική αγορά - με οθόνη. 
 
Έχει να ανταγωνιστεί κυρίως τα Nissan Micra και Hyundai i10 αποτελώντας ένας ολοκληρωμένο αντίπαλο καθώς μεταξύ άλλων προσφέρει πέντε χρόνια εργοστασιακή εγγύηση Mitsubishi και ισάριθμα χρόνια οδηγικής βοήθειας ενώ διατίθεται - τουλάχιστον για την ώρα - σε μία αλλά υπερπλούσια εξοπλισμένη έκδοση (δείτε εδώ τις τιμές και τον εξοπλισμό του Mitsubishi Space Star MY2016). Σύντομα θα έχουμε το μοντέλο στη διάθεσή μας για αναλυτική δοκιμή ώστε να το δούμε ακόμα πιο σφαιρικά. Stay tuned @High Octane.