Στο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Τουρκίας στις Σέρρες

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 29/08/2016
Το Πρωτάθλημα Ταχύτητας για την Ελλάδα υπάρχει μόνον σαν όνομα τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα η Τουρκία διοργανώνει το δικό της πρωτάθλημα ταχύτητας το οποίο εκτός κάποιων πολύ καλών αυτοκινήτων περιλαμβάνει από φέτος και θεσμό ενιαίου με τα Opel Corsa OPC. Το ενδιαφέρον όμως στην περίπτωση είναι ότι το Πρωτάθλημα Ταχύτητας της Τουρκίας περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του και αγώνα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην πίστα των Σερρών. Ένας αγώνας που διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 27 & 28 Αυγούστου. Βρέθηκα στην πίστα των Σερρών και αναμφίβολα μόνον ζήλεια - με την καλή την έννοια - μπορώ να πω ότι ένιωσα. 
 
Η Opel Τουρκίας ετοίμασε έναν πολύ ενδιαφέρον θεσμό ενιαίου με τα Corsa OPC. Χωρίς σχεδόν καμία κοστοβόρα επέμβαση παρά μόνον τα απαραίτητα της ασφαλείας 15 Corsa OPC βρέθηκαν στην πίστα των Σερρών για να δώσουν δύο πολύ όμορφες μάχες. Μάχες στο όριο καθώς η ομοιότητα των αυτοκινήτων επέτρεψαν στους οδηγούς να δείξουν τις οδηγικές ικανότητές τους και να κυνηγήσουν τους συναθλητές τους. Φυσικά οι επαφές και οι συγκρούσεις δεν έλειψαν ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα οι οδηγοί ήταν αγκαλιασμένοι και χαρούμενοι για τις μάχες που έδωσαν. Ούτε διαπληκτισμοί, ούτε εχθροπραξίες σε βαθμό που έκανε τους Έλληνες ελάχιστους θεατές να απορούν και να θυμούνται αρνητικά τις βιαιότητες στον τελευταίο - προ 2ετίας - ελληνικό αγώνα ταχύτητας στην πίστα των Μεγάρων. 
 
 
 
Αυτό είναι το ενιαίο και έτσι πρέπει να είναι. Ενιαίοι χορηγοί για όλα τα αυτοκίνητα με χώρο βεβαίως για τον ατομικό χορηγό κάθε οδηγού, προσιτό αλλά γρήγορο αυτοκίνητο (τα Corsa OPC γύρναγαν με πολιτικό σχεδόν λάστιχο στο 1.36-37) και μάχη στο όριο. Θα μου πείτε γιατί δεν κάνει κάτι αντίστοιχο η ελληνική αντιπροσωπεία της Opel ή κάποια άλλη τέλος πάντων. Τα οικονομικά μεγέθη δυστυχώς μεταξύ των αγορών των δύο χωρών είναι δυσανάλογα και δεν το επιτρέπουν. 
 
Εκτός του ενιαίου με τα Opel Corsa OPC το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμα αγώνες σε δύο κατηγορίες με αυτοκίνητα από Honda Civic και BMW 320i WTCC μέχρι Porsche 911, Ferrari 458 Italia και BMW Z4 προδιαγραφών GT3 με την τελευταία να γράφει εξαιρετικούς χρόνους ρεκόρ στο 1.17-18. 
 
 
Όλα ρόδινα για το Πρωτάθλημα Ταχύτητας Τουρκίας; Προφανώς και όχι καθώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν σε όλους τους οδηγούς που ακολουθούν το πρωτάθλημα να πάρουν βίζα για την Ελλάδα με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες. Επίσης υπήρχε μία σχετική ανοργανωσιά σε κάποιες περιπτώσεις, πχ οι οδηγοί των Corsa δεν είχαν ενημέρωση για τη σειρά εκκίνησής τους και που πρέπει να στηθούν στην αφετηρία. Επιπρόσθετα δεν είχαν προβλέψει φωτογράφους και βιντεογράφους και τις δύο ημέρες για την προβολή του θεσμού. 
 
Αυτά ωστόσο είναι μικροσφάλματα μπροστά στο γεγονός ότι μία χώρα σαν την Τουρκία με όλες αυτές τις εξελίξεις μπορεί να διοργανώνει - στο εξωτερικό - αγώνα του πρωταθλήματός της με πολύ καλά αυτοκίνητα και θεσμό ενιαίου με ένα γρήγορο αυτοκίνητο σαν το Corsa OPC. Οι Τούρκοι ήρθαν μαζί με τις οικογένειές και τους μηχανικούς τους στην Ελλάδα, οδήγησαν, έδωσαν μάχες, πέρασαν καλά και ξόψεδαν χρήμα στην τοπική κοινωνία των Σερρών. Και εμείς ακόμα δε μπορούμε να διοργανώσουμε έναν αγώνα ταχύτητας τουρλουμπούκι με όλες τις συμμετοχές από όλες τις κατηγορίες μέσα στον ίδιο αγώνα...
 
Οι φωτογραφίες από τη δράση εντός πίστας είναι με τον φακό του Hunter Action Photography τον οποίο ευχαριστώ πολύ για όλα στις Σέρρες και κυρίως για την παρέα.