Driven : Volvo S60 T6 306ps AWD Auto

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 07/01/2017
Η Volvo αναμφίβολα μας έχει συνηθίσει σε ισχυρούς κινητήρες στα οχήματά της. Ισχυρούς αλλά και 5κύλινδρους με μεγάλη συχνά χωρητικότητα. Το παρόν όμως και το μέλλον της είναι διαφορετικό καθώς εδώ και κάποιους μήνες η σουηδική φίρμα έχει παρουσιάσει ένα εξαιρετικό στα χαρτιά - και όχι μόνο - μοτέρ το οποίο είχαμε τη δυνατότητα για δοκιμή στο αμάξωμα του Volvo S60
 
Το νέο μοτέρ με την ονομασία B4204T9 έχει χωρητικότητα 1969cc και τέσσερις κυλίνδρους. Η απόδοσή του αγγίζει τους 306ps με τα αποθέματα ροπής να κυμαίνονται στα 40.6kg.m. Ενσωματώνει τεχνολογία άμεσου ψεκασμού και μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων και καλύπτει τις προδιαγραφές ρύπων Euro6. Το ενδιαφέρον στην περίπτωσή του είναι ότι είναι διπλά υπερτροφοδοτούμενος συνδυάζοντας και μηχανικό υπερσυμπιεστή και τούρμπο. Έτσι ο κομπρέσσορας κάνει όλη τη δουλειά στις χαμηλές rpm με τον στροβιλοσυμπιεστή να αναλαμβάνει δράση από τις μεσαίες μέχρι τις υψηλές rpm. Μάλιστα υπάρχει και ακόμα ισχυρότερη έκδοση (Polestar) με τα νούμερα να φτάνουν τους 367ps και τα 47.7kg.m. 
 
 
Η μετάδοση της κίνησης γίνεται κατ' αποκλειστικότητα μέσω του 8τάχυτου κιβωτίου GearTronic, ενός νέου κιβωτίου με μετατροπέα ροπής. Οι επιλογές είναι κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα ή έκδοση με σύστημα 4κίνησης όπως στην έκδοση της δοκιμής. Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο Volvo S60 T6 AWD Auto
 
Με όλα τα παραπάνω περιμένεις από το Volvo S60 T6 AWD Auto τουλάχιστον να είναι ταχύτατο. Και είναι βεβαίως με την σουηδική φίρμα να ανακοινώνει 0-100km/h σε 5.9sec και τελική ταχύτητα 250km/h. Όσο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα άλλο τόσο είναι και η αίσθηση της επιτάχυνσης όταν βρίσκεται στην καμπίνα του μοντέλου. Παρά τα +1700kg απλά βυθίζεις το πεντάλ του γκαζιού, το κιβώτιο κάνει τις όποιες αλλαγές απαιτούνται και οι επιβάτες κολούν στο κάθισμά τους. Το μοτέρ στροφάρει έως τις 6000rpm, το κιβώτιο περνά πολύ γρήγορα στην επόμενη σχέση, η 4κίνηση κατανέμει άμεσα και αποτελεσματικά τη ροπή στους τροχούς και ο δείκτης του ταχυμέτρου ανεβαίνει υπερβολικά γρήγορα σε παράνομα νούμερα. 
 
 
Το μόνο που βεβαίως λείπει είναι ο ξεχωριστός ήχος του 5κύλινδρου. Προφανώς και το Volvo S60 T6 AWD Auto είναι ένα πολυτελές σεντάν επιδόσεων και όχι ένα πολεμικό αυτοκίνητο αλλά λίγο ηχόχρωμα στα αυτιά του οδηγού θα έπρεπε να υπάρχει. Επίσης λάθος είναι η διάταξη του κιβωτίου στη σειριακή λειτουργία καθώς ανέβασμα και κατέβασμα γίνονται στην αντίθετη πορεία από ότι έχουμε συνηθίσει στα συγκεκριμένα κιβώτια.
 
Εκτός της άμεσης επιτάχυνσης ο συνδυασμός προσφέρει ένα ταχύτητο ταξίδι με χαμηλές rpm λόγω και της 8ης σχέσης στο κιβώτιο και αρκετά χαμηλή κατανάλωση, ακόμα και κάτω από 10lt/100km. Σε μέση χρήση πάντως ο κινητήρας απαιτεί περί τα 12-13lt/100km. 
 
Σαφώς το Volvo S60 T6 AWD Auto βρίσκεται στο στοιχείο του καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις όπου ταξιδεύει άνετα, ήσυχα και σε όποιο ρυθμό επιλέξει ο οδηγός του. Στο κλειστό κομμάτι η 4κίνηση βοηθά σημαντικά καθώς το εμπροσθοβαρές όχημα τείνει να έχει τάσεις υποστροφής στην είσοδο της στροφής. Αν ωστόσο μείνεις στο γκάζι τελικά το εμπρόσθιο τμήμα κλείνει την πορεία του και ετοιμάζεσαι να καταπιεί τα επόμενα μέτρα μέχρι την επόμενη στροφή. Εξαιρετικό είναι στα πατημένα κομμάτια. Με στρωτή οδήγηση, ζύγισμα του πλαισίου, σωστή τοποθέτηση και φρενάρισμα μπορείς και ενώνεις τις καμπές. Σαφέστατα το τιμόνι δεν σου προσφέρει την αίσθηση που θα ήθελες ωστόσο είναι αρκετά γρήγορο και άμεσο στις εντολές σου. 
 
 
 
Η ανάρτηση σε καθεστώς πίεσης δείχνει ότι συνάδει με τον χαρακτήρα GT και όχι GTI κάτι που λογικά θα διορθώνεται με το προαιρετικό σύστημα Four-C μέσω του οποίου ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών ξεχωριστών προγραμμάτων οδήγησης – Comfort, Sport ή Advanced επεμβαίνοντας μεταξύ άλλων και στα αμορτισέρ Monroe-Öhlins.
 
Συνολικά το Volvo S60 T6 AWD Auto έχει έναν χαρακτήρα πολυτελούς GT sedan αυτοκινήτου. Θα σας μεταφέρει με πολυτέλεια και ασφάλεια στον προορισμό σας ταξιδεύοντας από σβέλτα έως πολύ γρήγορα χωρίς παράλληλα να σας κουράσει στο παραμικρό. Δεν είναι ένα hardcore αυτοκίνητο (αναζητήστε την έκδοση Polestar αν ψάχνετε κάτι τέτοιο) αλλά ένα πολύ γρήγορο και άνετο οικογενειακό μοντέλο που θα χρησιμοποιείτε κάθε ημέρα χωρίς κόπο. Ένα Volvo που προχωρά ένα βήμα παραπέρα την ιστορία της φίρμας στο τεχνολογικό κομμάτι χωρίς να τροποποιεί τον χαρακτήρα που περιμένει ο ιδιοκτήτης του. 
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Volvo S60 T6 AWD Auto
Κυβισμός : 1969cc
Ισχύς : 306ps/5700rpm
Ροπή : 40.6kg.m/2100-4800rpm
Βάρος : 1732kg
Εκπομπές CO2 : 161gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 5.9sec
Τελική Ταχύτητα : 250km/h
Κατανάλωση (μέση) : 6.9lt/100km
Διαστάσεις : 4635x1899x1484mm