First Drive : Honda CR-V 1.6 i-DTEC Diesel 9Speed Auto

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 22/01/2017
Το Honda CR-V συνεχίζει να βελτιώνεται και να εξελίσσεται. Έτσι πριν από κάτι περισσότερο από ένα έτος απέκτησε την ισχυρότερη έκδοση του 1.6 i-DTEC Diesel που με τη χρήση δύο τούρμπο αποδίδει ισχύ 160ps και 35.4kg.m ενώ τώρα έγινε μία ακόμα σημαντική προσθήκη για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Ο λόγος για το νέο 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής που φέρει την υπογραφή της ZF
 
Αυτόν λοιπόν τον συνδυασμό μας κάλεσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Honda να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά πριν έχουμε το αυτοκίνητο για αναλυτική δοκιμή. Το κιβώτιο όπως είπαμε φέρει την υπογραφή της ZF, είναι αρκετά compact σε διαστάσεις και βάρος (35kg ελαφρύτερο από το προηγούμενο 5τάχυτο) ενώ σημαντικό στοιχείο ότι η κατασκευάστρια δίνει τη δυνατότητα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα το επιλέξουν όπως η Honda να επέμβουν και να ορίσουν αυτές τη χαρτογράφηση που θα συνεργάζεται με τον κινητήρα. 
 
Στην πράξη ο οδηγός έρχεται σε επαφή με το κιβώτιο μέσω του λιλιπούτειου και καλαίσθητου επιλογέα στη βάση της κεντρικής κονσόλας. Οι επιλογές είναι οι συνήθεις (όπισθεν, νεκρά, drive) ενώ υπάρχει και η επιλογή sport που κρατά πιο ψηλά τις rpm του κινητήρα. Paddles και σειριακή λειτουργία δεν υπάρχουν κάτι που δε νομίζω ότι θα πειράξει καθόλου το προφίλ των οδηγών του Honda CR-V
 
Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι πυκνή και οι αλλαγές των σχέσεων κινούνται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό δίχως να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στην καθημερινή κίνηση από οδηγό και επιβαίνοντες. Εύκολα και με λίγα χιλιόμετρα ανά ώρα στο ταχύμετρο το μεγάλο SUV της Honda κινείται ακόμα και μέσα στην πόλη με 5η και 6η σχέση εκμεταλλευόμενο και τα υψηλά αποθέματα της ροπής. Στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο συνήθως το κιβώτιο ταξιδεύει με 7η και 8η σχέση επιλέγοντας την 9η όταν ο οδηγός δεν αναζητά επιτάχυνση και το έδαφος δεν είναι ανηφορικό. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση είναι το πρώτο θετικό καθώς με 120-130km/h ο 1.6 i-DTEC περιορίζεται στα 7-8lt/100km ενώ επιπρόσθετα οι χαμηλές rpm (κάτω από τις 1700rpm σε αυτές τις ταχύτητες) βοηθούν την προσεγμένη ηχομόνωση σε ένα ήσυχο ταξίδι. 
 
Σε κάθε περίπτωση η άνεση και η ευκολία κατά την καθημερινή ή περιστασιακή μετακίνηση είναι το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το Honda CR-V με το 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο και φυσικά του προσδίδει πόντους έναντι του χειροκίνητου 6τάχυτου. Εκτός του κιβωτίου η επαφή που είχαμε με το ιαπωνικό μοντέλο μας θύμισε ότι πρόκειται για μία εξαίρετη επιλογή. 
 
Οι μεγάλες διαστάσεις του προσφέρουν άριστους χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους. Το εσωτερικό διακρίνεται για την ποιότητα της κατασκευής του και το πολύ καλό φινίρισμα ενώ οι θήκες για μικροαντικείμενα και η εκμετάλλευσή του είναι από τις καλύτερες στην κατηγορία. Εργονομικές ατέλειες δεν υπάρχουν ενώ πόντους προσδίδει και το σύστημα ψυχαγωγίας Honda Connect με την οθόνη αφής 7 ιντών. 
 
Στο δρόμο η άνεση από τις αναρτήσεις είναι δεδομένη ενώ ακόμα και κάτω από καθεστώς αχρείαστης για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου πίεσης δεν υπάρχουν απρόβλεπτες αντιδράσεις. Θυμίζω ότι η μετάδοση της κίνησης γίνεται με σύστημα αυτόματης 4κίνησης Real Time AWD που προφανώς δεν μετατρέπει το Honda CR-V σε ένα σκληροπυρηνικό off-road ωστόσο συμβάλει στην ενεργητική ασφάλεια. 
 
Σημαντικό στοιχείο για την επιλογή του Honda CR-V παίζουν οι σημαντικά μειωμένες τιμές της ελληνικής αντιπροσωπείας με την πληρέστατη έκδοση Elegance, αναφέρομαι πάντα για το μοτέρ των 160ps, με 4κίνηση και αυτόματο 9τάχυτο κιβώτιο, να τιμάται πλέον 37.600€. Σε αυτό το πακέτο προσθέτουμε το δωρεάν service (μόνο τα ανταλλακτικά) και 5 χρόνια εγγύηση ή 150.000 χλμ.
 
Περισσότερα και αναλυτικότερα για το Honda CR-V σύντομα όταν και θα το έχουμε για πλήρη δοκιμή στο High Octane.