Driven : Citroen C3 1.2 PureTech 82ps

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 06/02/2017
Η 3η γενιά του Citroen C3 ξεκίνησε τις πωλήσεις της πρόσφατα έχοντας παρακαταθήκη την εξαιρετική πορεία της απελθούσης γενιάς στην ελληνική αγορά. Μία γενιά που κατάφερε να φέρει νέους πελάτες στη φίρμα καθώς συνδύαζε ένα πολύ καλό πακέτο εξοπλισμού, χώρων, πρακτικότητας με κινητήρα πετρελαίου σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. 
 
Η νέα λοιπόν γενιά είναι σαφές από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε ότι θέλει να διατηρήσει αυτά τα χαρακτηριστικά, να τα βελτιώσει στο έπακρο και να προσθέσει το κάτι παραπάνω. Τι είναι αυτό; Λίγο συναίσθημα και γαλλική φινέτσα παραπάνω. Και αυτό είναι κάτι που φαίνεται από αυτό που αντικρίζεις. Το νέο Citroen C3 είναι ένα πολύ ξεχωριστό μοντέλο. Ενδιαφέροντα τα λεπτά φωτιστικά του σώματα, πολύ όμορφα τα φώτα ημέρας led και τα γνωστά μας από το C4 Cactus airbumb για λιγότερες και οικονομικότερες ζημιές είναι μόνον τα βασικά. Ξεχωρίζουμε επίσης τα σχέδια στις ζάντες αλουμινίου καθώς και το παιχνίδισμα με τις 2χρωμίες. Το μόνο σημείο ίσως που δείχνει κάπως πιο συντηρητικό είναι το πίσω μέρος. 
 
Στο εσωτερικό έχουμε μία εικόνα που περιμένουμε από ένα σύγχρονο μοντέλο της γαλλικής φίρμας, όπερ σημαίνει ξεχωριστή και μινιμαλιστική. Το ενδιαφέρον τραβά αναμφίβολα η οθόνη 7 ιντσών του συστήματος Citroen Connect NAV το οποίο περιλαμβάνει ράδιο, δορυφορική πλοήγηση, λειτουργία mirror screen, bluetooth, θύρα USB, πρίζα Jack και κάμερα οπισθοπορείας. Από το ίδιο σύστημα γίνεται και η ρύθμιση του κλιματισμού κάτι ωστόσο που κατά την άποψή μας τραβά το βλέμμα του οδηγού από τον δρόμο περισσότερο από τα απλά αναλογικά χειριστήρια. 
 
 
Άλλα όμορφα στοιχεία με τα οποία έχει μπολιαστεί το εσωτερικό του Citroen C3 είναι το 3άκτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, οι χειρολαβές στις θύρες, ο πίνακας οργάνων και βεβαίως τα καθίσματα. Ποιοτικά το επίπεδο έχει ανέβει αρκετά. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κορυφαίο για την κατηγορία αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν ατέλειες και σημεία που χτυπούν αρνητικά. Βελτιώσεις υπάρχουν και στο πρακτικό κομμάτι - υπάρχουν πλέον ποτηροθήκες - ενώ οι χώροι για τους επιβάτες είναι άκρως ικανοποιητικοί όπως και η επιβίβαση και αποβίβασή τους. Ο χώρος των αποσκευών αγγίζει τα 300lt, νούμερο εκ των κορυφαίων στην κατηγορία. 
 
Το θέμα είναι βεβαίως τι γίνεται και στην πράξη. Εκεί το Citroen C3 εφοδιάζεται με κινητήρες βενζίνης, χωρητικότητας 1.2lt με απόδοση 82ps και 110ps (τούρμπο) και πετρελαίου, χωρητικότητας 1.6lt με 75ps και 100ps. Για δοκιμή αυτήν τη φορά είχαμε το Citroen C3 με τον βασικό 1.2. Η ισχύς του κυμαίνεται στους 82ps και τα αποθέματα ροπής στα 12kg.m. Συνδυάζεται με μηχανικό 5τάχυτο κιβώτιο και σύμφωνα με τη γαλλική φίρμα σημειώνει επιτάχυνση 0-100km/h σε 14.4sec και τελική ταχύτητα 177km/h. 
 
Προφανώς τα νούμερα της επιτάχυνσης και η ατμοσφαιρική εκδοχή του μοτέρ γίνονται αντιληπτά από τον οδηγό με το γαλλικό μοντέλο να μην έχει την σπιρτάδα που θα ήθελες είτε κινείσαι εντός πόλης είτε σε κάποιον αυτοκινητόδρομο. Ιδίως σε κίνηση εκτός πόλης η κοντή κλιμάκωση του 5τάχυτου κιβωτίου δεν ευνοεί το ταξίδι. Προφανώς η υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή είναι μία πιο σωστή επιλογή αρκεί βεβαίως να μπορεί να την υποστηρίξει και το budget του αγοραστή. Σε επίπεδα κατανάλωσης το μοτέρ σε μικτή χρήση χρειάζεται 6-7lt/100km.
 
 
Η άνεση από τις αναρτήσεις είναι αρκετά καλή με μόνη παραφωνία την κάπως σύντομη διαδρομή της ανάρτησης η οποία γίνεται αισθητή στις μεγάλες λακούβες. Πολύ βελτιωμένη η ηχομόνωση ακόμα και στις υψηλές ταχύτητες ενώ το καλό αεροδυναμικό αποτέλεσμα συμβάλει στην ησυχία της καμπίνας. Το τιμόνι είναι ελαφρύ και ιδανικό για την πόλη ενώ το κιβώτιο των πέντε σχέσεων μας αφήνει για ακόμα μία φορά με παράπονο από τις διαδρομές και την αίσθηση που αφήνει στον οδηγό του. Η συνολική αίσθηση που αποκομίζει ο οδηγός του Citroen C3 είναι αρκετά θετική ενώ μπορούμε να πούμε ότι κάποιος που έχει οδηγήσει και την απελθούσα γενιά θα του φανεί και αρκετά οικεία. 
 
Ανακεφαλαιώνοντας, η δοκιμή του νέου Citroen C3 απέδειξε ότι το γαλλικό μοντέλο διατήρησε τα πολύ καλά χαρακτηριστικά που είχε από την προηγούμενη γενιά. Παράλληλα βελτίωσε τα σημεία που έχριζαν αναβάθμισης, πρόσθεσε τεχνολογία ασφάλειας (υπάρχει μέχρι και η κάμερα ConnectedCAM για εγγραφή της διαδρομής και των ατυχημάτων) αλλά κυρίως δημιούργησε ένα σύνολο που ξεχωρίζει και μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις του αγοραστή. Συμβουλή δική μας η επιλογή του υπερτροφοδοτούμενου 1.2 με τους 110ps. 
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Citroen C3 PureTech 82
Κυβισμός : 1199cc
Ισχύς : 82ps/5750rpm
Ροπή : 12kg.m/2750rpm
Βάρος : 1055kg
Εκπομπές CO2 : 105gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 14.4sec
Τελική Ταχύτητα : 177km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.6lt/100km
Διαστάσεις : 3996x1829x1474mm