Driven : Suzuki Baleno 1.0 BoosterJet

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 07/02/2017
Η νέα γενιά του Suzuki Baleno φέρει ουκ ολίγες διαφοροποιήσεις. Μεταξύ αυτών ο νέος υπερτροφοδοτούμενος 1.0 BoosterJet κινητήρας τον οποίο και είχαμε στο Baleno για δοκιμή
 
Ας ασχοληθούμε πρώτα με το κινητήριο σύνολο. Πρόκειται για ένα νέο μοτέρ χωρητικότητας 998cc με 3 κυλίνδρους, μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, άμεσο ψεκασμό που πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro6. Στα θετικά το χαμηλό του βάρος καθώς μεταξύ άλλων η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή. Αποδίδει ισχύ 112ps στις 5500rpm με τα αποθέματα ροπής να αγγίζουν τα πολύ καλά 17.3kg.m με εύρος λειτουργίας 2000-3500rpm. Εκτός του κλασικού 5τάχυτου που είχαμε για δοκιμή μπορεί να συνδυαστεί και με το 6τάχυτο αυτόματο. 
 
Αφήνοντας στην άκρη το μοτέρ του Suzuki Baleno 1.0 BoosterJet ας ασχοληθούμε με το νέο του πλαίσιο στο οποίο η ακαμψία έχει αυξηθεί κατά 10% ενώ το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά για την κατηγορία επίπεδα (905-950kg ανάλογα τον εξοπλισμό). 
 
Στην πράξη το Suzuki Baleno 1.0 BoosterJet είναι ένα πολύ ευκολοδήγητο αυτοκίνητο που σε αφήνει ικανοποιημένο από την πρώτη επαφή. Ο Boosterjet δείχνει και είναι δυνατός και ροπάτος, καθόλου τραχύς (δεδομένου των 3 κυλίνδρων) και με μία ευχάριστη χροιά στις υψηλές στροφές. Διαθέτει όση δύναμη περιμένεις από αυτόν προκειμένου να κινηθείς σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και να κάνεις εύκολα την προσπέραση. Επίσης δε χρειάζεται να τον πιέζεις και να ανεβάζεις rpm καθώς η ροπή εμφανίζεται λίγο πάνω από τις 2000rpm. 
 
 
Το τιμόνι αφαιρεί πόντους από την ευχαρίστηση καθώς είναι τεχνιτά βαρύ, έχει ασάφειες στην πληροφόρηση προς τον οδηγό ενώ μεταφέρει και μέρος των εγκάρσιων ανωμαλιών των δρόμων. Το πεντάλ του φρένου έχει καλή αίσθηση και σε λογική χρήση η απόδοση του συστήματος πέδησης κρίνεται ικανοποιητική. Το μηχανικό 5τάχυτο κιβώτιο έχει σχετικά μακριά κλιμάκωση που βολεύει στην πόλη ενώ και στη χρήση του είναι εύκολο με μέτριου μήκους διαδρομές και σαφές κούμπωμα.
 
Στο κομμάτι της ανάρτησης το Suzuki Baleno 1.0 BoosterJet χαρακτηρίζεται από την καλή άνεση που προσφέρει στους επιβάτες του κατά την καθημερινή ήρεμη μετακίνηση. Απορροφά όλες τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος παρά τις 16 ζάντες στην έκδοση που είχαμε για δοκιμή. 
 
 
Η καμπίνα του μοντέλου είναι σαφέστατα ευρύχωρη με πολύ καλούς χώρους για τέσσερις επιβάτες και αρκετά λειτουργική. Θήκες για μικρά και μεγάλα αντικείμενα υπάρχουν ενώ και εργονομικά δεν υπάρχουν σημαντικά λάθη. Ο δε χώρος των αποσκευών με τα 355lt είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας. Τα σημεία που ξεχωρίζουν είναι η οθόνη αφής των 7 ιντσών του συστήματος ψυχαγωγίας καθώς και ο πίνακας οργάνων που παρέχει αρκετές πληροφορίες - μέχρι και booster για την ισχύ και τη ροπή. Ωστόσο ποιοτικά η συνολική αίσθηση που αποκομίζουν οι επιβαίνοντες δεν είναι και η καλύτερη δυνατή ενώ και η συναρμογή έχει τα μελανά της σημεία. 
 
Συνολικά το Suzuki Baleno 1.0 BoosterJet είναι μία πολύ λογική επιλογή αυτοκινήτου. Δεν ποντάρει στο συναίσθημα αλλά είναι μία λύση που προσφέρει έναν πολύ καλό και οικονομικό κινητήρα βενζίνης (μέση κατανάλωση στη δοκιμή 6-7lt/100km) με εξαιρετικούς αναλογικά χώρους, άνεση και ξεκούραση οδήγηση και έναν πλουσιότατο εξοπλισμό που μεταξύ άλλων προσφέρει μέχρι και Adaptive Cruise Control. 
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Suzuki Baleno 1.0 BoosterJet
Κυβισμός : 998cc
Ισχύς : 112ps/5500rpm
Ροπή : 17.3kg.m/2000-3500rpm
Βάρος : 905-950kg
Εκπομπές CO2 : 103gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 11.4sec
Τελική Ταχύτητα : 200km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.4lt/100km
Διαστάσεις : 3995x1745x1470mm