Driven : Jeep Renegade 1.6 Diesel MJTD FW

Η Jeep είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αυτοκινητιστικής φίρμας δεδομένου πως δεν υπάρχει άλλη που το ονομά της αποτελεί συνώνυμο μιας ολόκληρης κατηγορίας. Αυτό και μόνο απαιτεί σεβασμό ακόμη και σε μια εποχή που όλα γύρω από τα αυτοκίνητα έχουν αλλάξει και πλέον κανένα brand δεν μπορεί να οικειοποιηθεί τόσο ένα μεγάλο σύνολο αυτοκινήτων. 
 
Το ότι εμείς ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε σε όλα τα off road αυτοκίνητα ως τζιπάκια, δημιουργεί ένα σχεδόν τέλειο πεδίο για τους ανθρώπους της εταιρείας να προμοτάρουν και να λανσάρουν νέα οχήματα τέτοιου είδους. 
 
Η συνταγή συμπληρώνεται με τη συνεργασία με τη Fiat η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για την εξειδίκευσή της σε μικρά αυτοκίνητα και κάπως έτσι δημιουργείται ένα προϊόν ελκυστικό που στην πραγματικότητα είναι ένα Jeep for the masses. Το Jeep Renegade που αποτελεί έναν ελκυστικό συνδυασμό trendy οπτικής, χρηστικής κατασκευής και βαρύνουσας υπογραφής.
 
 
Είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε όταν πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά και πλέον το δοκιμάσαμε πιο διεξοδικά στην έκδοση με την κίνηση στους δύο τροχούς και τον κινητήρα των 1.6 lt diesel. Πριν από οτιδήποτε άλλο στο Jeep Renegade οφείλεις να ξεκινήσεις από τη σχεδίασή του. Αυτό γιατί η σύγχρονη και μοντέρνα εμφάνιση δεν έχει παρασύρει στον ερχομό της, τις αρχές που διέπουν τα Jeep αισθητικά από καταβολής της φίρμας. 
 
Σε αυτό ασφαλώς είχαν... προπονηθεί καλά οι σχεδιαστές της Fiat, όταν μετέτρεψαν τις καμπύλες του Fiat 500 σε όμορφα τετραγωνάκια στο Fiat 500 L. Αντίστοιχα στην προκειμένη περίπτωση και η εμφάνιση αλλά και το εσωτερικό έπρεπε να έχουν το χαρακτήρα που επιτάσσει η αμερικανική λογική και ο οποίος θέλει στα μεγέθη να μην υπάρχουν τσιγκουνιές, αλλά παράλληλα να υπάρχει και αισθητική. Έτσι ακριβώς είναι και το Jeep Renegade για τους επιβάτες που δεν αισθάνονται ασφυκτικά κλεισμένοι μέσα σε λαμαρίνες και μικρές γυάλινες επιφάνειες, όπως μπορούσε να καταλογίσει κάνείς στην αμιγώς αμερικανική Jeep, αλλά συνάμα δεν χάνουν και την εντύπωση πως βρίσκονται σε ένα μικρό… θηρίο των δρόμων. 
 
Σπουδαίο είναι επίσης το γεγονός πως το Jeep Renegade δεν αφήνει παράπονα και για τους χώρους του. Μπορεί να είναι compact και περιορισμένο σε διαστάσεις, όμως στις παροχές του όσον αφορά τους χώρους παίρνει άριστα ακόμη και στο χώρο αποσκευών όπου τα 351lt αποδεικνύονται αρκετά, με μοναδική παραφωνία (λογική λόγω κατασκευής) το ψηλό κατώφλι. 
 
Όσον αφορά τον κινητήρα, ζήσαμε μερικές ημέρες με τους 120 ίππους από τα 1,6 lt. και κυρίως των 32,6 kg.m της ροπής που είναι διαθέσιμη από τις 1.750 σ.α.λ. γίνεται με ένα χειροκίνητο –για την περίσταση- κιβώτιο 6 σχέσεων. Στα θετικά που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός, οφείλουμε να συμπεριλάβουμε και το καλό σε αίσθηση και ακρίβεια τιμόνι και ασφαλώς την εξαιρετική πρόσφυση προσφέρουν ο συνδυασμός της ανάρτησης με το πλαίσιο αλλά και τους μεγάλους τροχούς των 17 ιντσών.
 
Όλα αυτά πάντως έχουν και το τίμημά τους καθώς η κατανάλωση καυσίμου δεν μπορεί να συγκρατηθεί χαμηλότερα από τα 7 lt/100km μέσα στην πόλη, υποχωρεί δε σημαντικά όταν αποφασίσεις να κινηθείς πιο γρήγορα εκτός πόλης.
 
Συνολικά πάντως η εμπειρία με το Jeep Renegade μας δίνει ένα τελευταίας γενιάς και τεχνολογίας, όχημα που καλύπτει οικογενειακούς σκοπούς, αλλά πολύ περισσότερο μια άνετη και ξεκούραστη εκδρομή ενός νέου ζευγαριού. Ταμπέλες βέβαια δεν μπαίνουν, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, ακόμη και στα αυτοκίνητα στην εποχή μας, ωστόσο το Jeep Renegade είναι δεδομένο πως απευθύνεται σε νεανικό κοινό με υψηλό το… φρόνημα της περιπετειώδους ζωής. 
 
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα. Κάθε άλλο μάλιστα κάτι που φαίνεται και από το πόσοι το προτιμούν ολοένα και περισσότερο γύρω μας και από το ότι η εταιρεία απολαμβάνει ένα best seller. 
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Jeep Renegade 1.6 Diesel MJTD FW
Κυβισμός : 1598cc
Ισχύς : 120ps/3750rpm
Ροπή : 32,6kg.m/1750rpm
Βάρος : 1390kg
Εκπομπές CO2 : 120gr/km
Επιτάχυνση 0-100km : 10.2sec
Τελική Ταχύτητα : 176km/h
Κατανάλωση (μέση) : 7.3lt/100km
Διαστάσεις : 4236x1805x1667mm