Driven : Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 11/03/2017
Η γκάμα του Opel Corsa περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Μοτέρ βενζίνης και πετρελαίου, ατμοσφαιρικά ή υπερτροφοδοτούμενα καθώς βεβαίως και αυτόματα κιβώτια. Ωστόσο στο κομμάτι βενζίνη υπάρχει μόνον μία επιλογή για κάποιον που αναζητεί αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει τον γνωστό Ecotec στα 1.4lt και ένα κιβώτιο με μετατροπέα ροπής. Ούτε ο 1.2 ούτε ο εξαιρετικός 1.0 SIDI δεν προσφέρονται σε έκδοση με αυτόματο κιβώτιο
 
Ο κινητήρας είναι αρκετά γνωστός καθώς χρησιμοποιείται από την προηγούμενη γενιά του Opel Corsa. Αποδίδει ισχύ 90ps και ροπή 13.2kg.m ενώ μετά τις τελευταίες επεμβάσεις των τεχνικών της φίρμας καλύπτει τις προδιαγραφές ρύπων Euro6. Το αυτόματο κιβώτιο είναι με μετατροπέα ροπής και ουσιαστικά και πρακτικά αφήνει στην άκρη το αρκετά αργό στις αλλαγές Easytronic προσφέροντας μάλιστα και μία σχέση παραπάνω (σύνολο έξι + μία όπισθεν). Εκτός της κλασικής αυτόματης λειτουργίας δίνει τη δυνατότητα και για χειροκίνητη ωστόσο ο τρόπος - κουμπιά στο πάνω μέρος του επιλογέα - δεν αφήνει και πολλές πιθανότητες για χρήση της. Εργονομικό φάουλ η εν λόγω επιλογή καθώς πραγματικά αχρηστεύει την χειροκίνητη λειτουργία του κιβωτίου. 
 
Κατά τη δοκιμή του Opel Corsa 1.4 Ecotec με το αυτόματο κιβώτιο γίνεται γρήγορα κατανοητό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύνολο που έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Στα θετικά συγκαταλέγω τη λειτουργία του κιβωτίου. Προφανώς δεν προσφέρει ταχύτατες εναλλαγές σχέσεων σαν ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι αργό ή κουραστικό. Σπάνια θα μείνει με λάθος σχέση ενώ και η κλιμάκωσή του είναι σωστή. Επίσης κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο ή επαρχιακό δρόμο διατηρεί σε σχετικά χαμηλό ρυθμό περιστροφής τον κινητήρα. Για τον αστικό χαρακτήρα του Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto είναι αυτό που αποκαλούμε ως “άκρως ικανοποιητικό” καθώς βοηθά σημαντικά στην άνεση κατά τις καθημερινές μετακινήσεις εντός πόλεως.
 
 
Στα αρνητικά έχουμε τα αυξημένα σε σχέση με το μηχανικό 5τάχυτο τυποποιημένα νούμερα σε εκπομπές ρύπων CO2 (139gr/km έναντι 117gr/km) και κατανάλωση (6lt/100km έναντι 5lt/100). Για την τελευταία η πραγματική δοκιμή του Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto στα χέρια μας έδειξε 8-9lt/100km, νούμερο που δεν είναι αρκετά θετικό.
 
Για τον κινητήρα του Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto σαφέστατα και έχω τις επισημάνσεις μου. Παρά τις εξελίξεις που έχει δεχθεί, η ατμοσφαιρική φιλοσοφία του είναι κάτι που περιορίζει τις επιδόσεις και σε κάνει να σκέφτεσαι τον υπερτροδοτούμενο 1.0 SIDI που πραγματικά προσφέρει εξαιρετική λειτουργία και επιδόσεις, ωστόσο δεν προσφέρεται με κανένα αυτόματο κιβώτιο ακόμα. Για τις αστικές μετακινήσεις προφανώς και κάνει τη δουλειά του αλλά δεν είναι ο ιδανικός κινητήρας για το σύνολο που λέγεται Corsa. 
 
Τα υπόλοιπα είναι αρκετά γνωστά στο Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto. Όμορφη σχεδίαση τόσο εξωτερικά όσο και στην καμπίνα. Καλοί χώροι για τέσσερις επιβάτες και αποσκευές, πολύ καλή και αναβαθμισμένη ποιότητα υλικών. Πληρέστατος ο πίνακας οργάνων ενώ κλέβει την παράσταση το σύστημα Bring Your Own Media IntelliLink με την οθόνη αφής. 
 
Στο δρόμο η ανάρτηση είναι επικεντρωμένη στην άνεση φιλτράροντας πολύ καλά τις ανωμαλίες και τις κακοτεχνίες των δρόμων ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει στο αμάξωμα να έχει κλίσεις στις στροφές και απότομες αντιδράσεις στο όριο. Η ηχομόνωση είναι προσεγμένη και το Corsa μπορεί να σας μεταφέρει ξεκούραστα ακόμα και σε μακρινούς προορισμούς ταξιδεύοντας άνετα σε ταχύτητες εντός ορίων. Το τιμόνι αν και γρήγορο δεν προσφέρει σωστή πληροφόρηση.  
 
Ανακεφαλαιώνοντας, το Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto έχει πολύ συγκεκριμένο κοινό. Απευθύνεται σε όσους ψάχνουν οπωσδήποτε αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο για αστική κυρίως χρήση και βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον κινητήρα και τις επιδόσεις. Η Opel το γνωρίζει αυτό και προσφέρει το αυτόματο κιβώτιο μόνον σε μία έκδοση εξοπλισμού η οποία είναι σχεδόν πλήρης χρεώνοντας το κιβώτιο σε άκρως λογικά πλαίσια (900€). 
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Opel Corsa 1.4 Ecotec Auto
Κυβισμός : 1398cc
Ισχύς : 90ps/6000rpm
Ροπή : 13.2kg.m/4000rpm
Βάρος : 1214kg
Εκπομπές CO2 : 139g/km
Επιτάχυνση 0-100km : 13.9sec
Τελική Ταχύτητα : 170km/h
Κατανάλωση (μέση) : 6lt/100km
Διαστάσεις : 4021x1746x1481mm