Driven : Mitsubishi Space Star 1.2 CVT

Γράφει ο Μάνος Ράλλης στις 26/03/2017
Το 2013 η Mitsubishi επανέφερε στο προσκήνιο το όνομα Space Star. Αυτήν τη φορά όμως δεν είχαμε να κάνουμε με ένα μεσαίων διαστάσεων MPV αλλά ένα city car το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο αντικαταστάτης Colt που στην ελληνική αγορά σημείωσε εξαιρετικές πωλήσεις και ανέβασε την εμπιστοσύνη του κοινού στην ιαπωνική φίρμα. Το Mitsubishi Space Star που παρουσιάστηκε τότε ήταν ένα αυτοκίνητο που προσπαθούσε να χωρέσει κάπου ανάμεσα στις κατηγορίες A και B έχοντας αρκετά από τα χαρακτηριστικά που περιμένεις από ένα Mitsubishi όντως απλό, πρακτικό, ουσιαστικό και ευκολοδήγητο. Είχε ωστόσο κάποιες αδυναμίες που μαζί με το πέρασμα των ετών ώθησε την ιαπωνική φίρμα στην αναβάθμιση και ανανέωσή του και τα αναλύουμε στη δοκιμή του τώρα.
 
Εξωτερικά το Mitsubishi Space Star απέκτησε ανασχεδιασμένο εμπρόσθιο τμήμα με νέα φωτιστικά σώματα, μάσκα, καπό και προφυλακτήρα. Κατά μήκος του αμαξώματος συναντούμε νέες ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών. Τέλος στο πίσω μέρος συναντούμε νέο σχεδιασμό στον προφυλακτήρα, φώτα με τεχνολογίας Led αλλά και διαφοροποιημένη αεροτομή. Η τελευταία καταφέρνει και διατηρεί την εξαιρετική αεροδυναμική επίδοση (cd0.27). Οι εν λόγω επεμβάσεις έφεραν και αύξηση του μήκους κατά 85mm (συνολικά 3795mm), νούμερα ωστόσο που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τις εξωτερικές διαστάσεις και όχι το χώρο που προορίζεται για τους επιβάτες στην καμπίνα.
 
Στο εσωτερικό του Mitsubishi Space Star εντοπίζουμε νέο σχεδιασμό στον πίνακα οργάνων, επιχρωμίωση στα στεφάνια των μετρητών, νέα οθόνη πληροφοριών καθώς και πιο εμφανές οικονομόμετρο με στόχο την προτροπή του οδηγού στην οικονομικότερη οδήγηση. Νέα εικόνα έχει και το 3άκτινο τιμόνι με την δερμάτινη επένδυση και τις piano-black λεπτομέρειες που επιπρόσθετα περιλαμβάνει τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του τηλεφώνου. Επιμέρους βελτιώσεις έχουν γίνει στα χειριστήρια του κλιματισμού ενώ οι επενδύσεις των καθισμάτων είναι πλέον δίχρωμες με στόχο να προσδώσουν κάτι πιο φρέσκο στη συνολική εικόνα. 
 
 
Κινητήρας του Mitsubishi Space Star παραμένει ο ατμοσφαιρικός 1.2 με τους 80ps και τα 10.8kg.m ροπής. Ωστόσο η Mitsubishi πραγματοποίησε μία σειρά από επεμβάσεις με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του όσο και την κάλυψη των προδιαγραφών ρύπων Euro6. Αυτές αναλύονται σε μείωση των εσωτερικών τριβών, βελτιωμένη εισαγωγή αέρα για μείωση της θερμοκρασίας και νέο σύστημα εξαγωγής. Έτσι, σύμφωνα με την ιαπωνική φίρμα το Space Star που είχαμε για δοκιμή με το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT) σημειώνει 0-100km/h σε 12.8sec και τελική ταχύτητα 173km/h έχοντας παράλληλα μέση εργοστασιακή κατανάλωση 4.1lt/100km και εκπομπές ρύπων CO2 95gr/km. Στον τομέα της ανάρτησης δεν έχει αλλάξει βεβαίως η αρχιτεκτονική (γόνατα McPherson μπροστά, ημιάκαμπτος άξονας πίσω) ωστόσο έχουν τοποθετηθεί νέα αμορτισέρ και ελατήρια. 
 
Ας δούμε όμως αναλυτικά πόσο θετικές είναι όλες αυτές οι επεμβάσεις κατά τη δοκιμή του Mitsubishi Space Star CVT. Το στοιχείο που αντιλαμβάνεσαι άμεσα είναι η φανερά βελτιωμένη λειτουργία της ανάρτησης. Το απελθόν μοντέλο εμφάνιζε κλίσεις στις στροφές και δεν ήταν σταθερό στις μέτριες και υψηλές ταχύτητες, στοιχεία που δεν παρατηρούνται πλέον. Παράλληλα δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρό αυτοκίνητο που ταλαιπωρεί τους επιβάτες του. Κάθε άλλο καθώς η ανάρτηση είναι άνετη και ενδοτική στις κακοτεχνίες. 
 
Επιπρόσθετα το τιμόνι έχει βελτιωμένη αίσθηση χωρίς βεβαίως να εντυπωσιάζει ενώ είναι σαφές και γρήγορο. Στα πολύ θετικά ο κύκλος στροφής του Mitsubishi Space Star CVT στα 4.6m, επίδοση που είναι πολύ καλή επίδοση και φανερώνει την ευελιξία του. Το κιβώτιο CVT ταιριάζει γάντι στον αστικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Καταφέρνει κυρίως να ξεκουράζει τον οδηγό στα δύσκολα καθημερινά χιλιόμετρα δίχως να τον ενοχλεί και να τον πονοκεφαλιάζει ιδίως όταν αυτός δεν κυνηγά τις επιδόσεις. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε το γνωστό στροφάρισμα των συγκεκριμένων κιβωτίων που μεταφράζεται σε υψηλό θόρυβο. Σίγουρα το CVT δε μπορεί να συγκριθεί με τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη ή με τα μετατροπέα ροπής που τώρα σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή του ωστόσο προσφέρεται σε λογική τιμή με επιβάρυνση - έναντι του μηχανικού - κατά 1.360€
 
 
Από πλευράς επιδόσεων το χαμηλό βάρος των 865kg συμβάλει τα μέγιστα και ο οδηγός δύσκολα θα παραπονεθεί καθώς το Mitsubishi Space Star CVT είναι σπιρτόζικο, πιάνει εύκολα την ταχύτητα που χρειάζεσαι να κινηθείς εντός πόλης ενώ δε θα παραπονεθεί και σε μικρές εξορμήσεις με ταχύτητες στα 110-120km/h. Όσον αφορά την κατανάλωσή του με το κιβώτιο CVT στην πράξη μετρήσαμε μεταξύ 5-6lt/100km. 
 
Στις υπόλοιπες ουσιαστικές λεπτομέρειες του αυτοκινήτου οι χώροι για τους τέσσερις επιβάτες που είναι πολύ καλοί για τις διαστάσεις του αμαξώματος ενώ εύκολη είναι και η επιβίβαση - αποβίβαση. Η πρακτικότητα στο εσωτερικό λαμβάνει εξίσου πολύ καλό βαθμό με αρκετές και διαφορετικές από πλευράς μεγέθους θήκες για μικρά και μεγάλα αντικείμενα, ποτήρια και μπουκάλια. 
 
Το Mitsubishi Space Star έχει αποκτήσει πιο σύγχρονη εμφάνιση στον εξωτερικό τομέα. Έχει βελτιώσει σημεία που υστερούσε και αναβαθμίσει άλλα που ήδη ήταν καλό. Προσφέρει καλούς χώρους για τέσσερις επιβάτες, ικανοποιητικό χώρο αποσκευών, θήκες για μικροπράγματα, έχει άριστη εργονομία ενώ το ταμπλό έχει σκληρά αλλά ποιοτικά πλαστικά. Χάνει ωστόσο στο κομμάτι της σχεδίασης καθώς παρά το νέο πίνακα οργάνων και τις piano-black πινελιές έχει λιτή σχεδίαση ενώ δεν προσφέρει και κάποιο σύστημα ψυχαγωγίας - τουλάχιστον στην ελληνική αγορά - με οθόνη. 
 
 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Mitsubishi Space Star CVT
Κυβισμός : 1193cc
Ισχύς : 80ps/6000rpm
Ροπή : 10.8kg.m/4000rpm
Βάρος : 865kg
Εκπομπές CO2 : 95g/km
Επιτάχυνση 0-100km : 12.8sec
Τελική Ταχύτητα : 173km/h
Κατανάλωση (μέση) : 4.1lt/100km
Διαστάσεις : 3795x1665x1505mm
Διαμορφώστε το δικό σας Mitsubishi Space Star