Από το Colin McRae της καρδιάς μας στο DiRT Rally

Με αφορμή τη συμμετοχή του «δικού» μας Βασίλη Μπαλωμένου και τη διάκριση, εν γένει, της γαλανόλευκης στο μεγαλύτερο online πρωτάθλημα ράλι του DiRT Rally που διοργανώνεται από το RaceDepartment το Ηigh Οctane κάνει μία ιστορική αναδρομή στο τίτλο που «μεγάλωσε» ηλεκτρονικά μία ολόκληρη γενιά!
 
Το βιντεοπαιχνίδι Colin McRae πήρε έμπνευση από τον αείμνηστο «ιπτάμενο Σκωτσέζο» που με τα θεαματικά περάσματά του έκανε τους φιλάθλους να συρρέουν σε ειδικές ανά τον κόσμο να τον θαυμάσουν, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη δημοτικότητα των αγώνων ράλι.
 
Η σειρά Colin McRae ξεκίνησε στο 1998, όταν και έκανε την 1η εμφάνιση της σε όλες τις τότε γνωστές πλατφόρμες, ακολουθώντας στο ντεμπούτο του στο Playstation. Μπορεί σήμερα τα γραφικά, η φυσική και οι επιλογές να προκαλούν δυσμενή σχόλια, τότε όμως ήταν όσο καινοτόμο είναι σήμερα το DiRT Rally. Για χρόνια η σειρά «έπαιζε» μόνη της καθώς δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος μέχρι και το 2003, όταν εμφανίστηκε το WRC στην 3η έκδοσή του μεν αλλά για πρώτη φορά να είναι ανταγωνιστικό.
 
Το Colin McRae είχε ανέκαθεν το φανατικό του κοινό παρά τον arcade χαρακτήρα του. Ίσως αυτό να ήταν το μυστικό της επιτυχίας καθώς απευθυνόταν σε ευρύ κοινό και μπορούσαν όλοι να είναι ικανοποιημένο καθώς υπήρχε διαβαθμισμένη επίδραση των βοηθημάτων.
 
Η σειρά για αρκετό καιρό έμεινε πιστή στη συνταγή του αμιγώς ράλι. Ωστόσο, μετά το 2007, όταν και Colin απεβίωσε στο δυστύχημα με το ελικόπτερο, έγινε μία μεταστροφή. To franchise είχε πλέον νέα ονομασία, ήτοι Colin McRae DiRT. Από το αμιγώς ράλι, ο παίκτης απολάμβανε και εναλλακτικές μορφές αγώνων όπως το rallycross, το trailblazer, το landrush. Πολλοί φανς της σειράς δυσαρεστήθηκαν, άλλοι όμως απολάμβαναν το «άνοιγμα» που πραγματοποιήθηκε από τους developers. 
 
Οι εκδόσεις DiRT οδήγησαν σε μία περιπλάνηση της σειράς (η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και με το νέο, αναμενόμενο DiRT4) όπου οι παίκτες δοκίμασαν σχεδόν τα πάντα, έως και gymkhana! Η επανάσταση όμως ήρθε ξαφνικά το 2015, όταν σε early access εμφανίστηκε το DiRT Rally, ένας τίτλος με σαφή προσανατολισμό το simulation παρά το arcade. Η επιτυχία απρόσμενη για την Codemasters όμως παρά την μεγάλη θέληση των φανς για τη δημιουργία DiRT Rally 2 με στοιχεία που έχει δώσει η κοινότητα τελικά θα δούμε το DiRT4 επιστρέφοντας τη σειρά στο προηγούμενο καθεστώς.
 
Παρά τις φήμες όμως του DiRT4, το RaceDepartment όντας η μεγαλύτερη online κοινότητα για sim racing διοργανώνει το μεγαλύτερο online πρωτάθλημα στο DiRT Rally. Η χώρα μας εκπροσωπείται κάτι παραπάνω από επάξια σε όλες τις κατηγορίες μέσω της ελληνικής κοινότητας “DiRT Rally Hellenic Community”. Στα μισά του πρωταθλήματος η χώρα μας ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε δύο από τους τρεις αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, τη Σουηδία και την Ελλάδα. 
 
Το πρωτάθλημα μεταφέρεται στην ταχύτατη Φινλανδία με την αγωνία να χτυπάει κόκκινο και τους αγωνιζόμενους να πραγματοποιούν αναγνωρίσεις πριν τον αγώνα της επόμενης εβδομάδας. Και η σημαία του Ηigh Οctane παραμένει ψηλά καθώς ο Βασίλης Μπαλωμένος βρίσκεται εντός πρώτης πεντάδας στην βαθμολογία μέχρι στιγμής στην κατηγορία της R4 οδηγώντας ένα Subaru Impreza WRX STI R4.
Πλάνα από το πρωτάθλημα μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Twitch.