Review: The Crew 2

Το The Crew 2 εγκαταλείπει το σκοτεινό περιβάλλον εγκλήματος του prequel και μπαίνει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο στα χωράφια του Forza Horizon. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής συμμετέχει σε φεστιβάλ αγώνων ταχύτητας όπου ο στόχος του, ως ανερχόμενο αστέρι, είναι, τί άλλο, η κορυφή. Όλα αυτά φυσικά θα επιτευχθούν με την προσέλκυση followers στα πλαίσια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς ο παίκτης οδηγεί ό,τι κινείται.

Τί φρέσκο φέρνει το The Crew 2; Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οδηγός δεν περιορίζεται σε μία ευρεία γκάμα αυτοκινήτων αλλά οδηγεί κάθε είδους όχημα, μεταξύ άλλων: αυτοκίνητα, buggies, αεροπλάνα, ταχύπλοα, μηχανές. Η επόμενη μεγάλη καινοτομία είναι η seamless εναλλαγή μεταξύ των οχημάτων καθώς ανά πάσα ώρα μπορεί ο παίκτης να αλλάξει το αυτοκίνητο σε ταχύπλοο ή σε αεροπλάνο χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου μενού. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο παίκτης θέλει να ταξιδέψει από το ένα event σε άλλο χωρίς να χρησιμοποιήσει το teleport.

Ακόμη, ο καιρός είναι περισσότερο δυναμικός, ο παίκτης θα συναντήσει έντονη βροχή μέχρι και χιόνι. Αντίστοιχα, μετά από κάθε επιτυχία, ο οδηγός λαμβάνει ανταμοιβή υπό τη μορφή loot όπου είναι αναβαθμίσεις μηχανικές για το αυτοκίνητο και πολλές φορές φέρουν ιδιότητες που διαφοροποιούν το κάθε εξάρτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κατάταξη και για τα loot αντικείμενα με βάση το χρώμα: μπλέ, πράσινο και μωβ.

Ιδιαίτερα ωραία νέα δραστηριότητα είναι η λήψη φωτογραφιών σε σημαντικές τοποθεσίες. Πέρα από «εξωαγωνιστική» δραστηριότητα προσφέρει απλόχερα, θα έλεγε κανείς, μετρητά και followers. Το Photo Mode του παιχνιδιού είναι αρκετά δουλεμένο με πολλές δυνατότητες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για Photo Operation (όπως λέγονται οι εν λόγω αποστολές), δεν δίνεται η αναμενόμενη ελευθερία στην αποτύπωση και πολλές φορές η «επιτυχημένη» φωτογραφία δεν είναι και τόσο όμορφη.

Πάμε να δούμε την πρόοδο του παιχνιδιού. Εδώ, έχουμε 4 οικογένειες (Street, Offroad, Freestyle και Pro) και κάθε οικογένεια αποτελείται από επιμέρους Disciplines που ουσιαστικά είναι υποδιαιρέσεις των οικογενειών. Απαιτείται ένα αρχικό κύριο event για να ξεκλειδώσει η κάθε οικογένεια και κατόπιν τα disciplines «ανοίγουν» ανάλογα με το βάρος που θα ρίξει κάθε παίκτης. Παρόλα αυτά η εξέλιξη εξαρτάται και από το level του παίκτη (rookie, star, icon κλπ) χωρίς όμως να παρεμποδίζεται. Η ποικιλία των δραστηριοτήτων είναι κάτι που απλά εντυπωσιάζει και σίγουρα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον. Φυσικά, οι δραστηριότητες επαναλαμβάνονται σε κάθε είδος αλλά η συνεχής εναλλαγή μεταξύ των οχημάτων δεν επηρεάζει αρνητικά τον παίκτη.

Όσον αφορά στον χάρτη το The Crew 2 διατηρεί την ίδια συνταγή με τον προκάτοχό του. Ο κόσμος μας είναι οι ΗΠΑ και οι σημαντικότερες πόλεις της. Εδώ οι δημιουργοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά καθώς έχουν δώσει και το αντίστοιχο αξιοθέατο στην εκάστοτε πόλη, βελτιώνοντας έτσι την ανιαρή επαναληψιμότητα των πόλεων του prequel.

Κάποιοι παίκτες ίσως να ενοχληθούν από τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των event ή των πόλεων (χαρακτηριστικά από την Καλιφόρνια μέχρι τις ακτές της Νέας Υόρκης με το αυτοκίνητο η απόσταση καλύπτεται σε λίγο κάτω από 40 λεπτά). Ωστόσο, αυτό το ταξίδι, ειδικά με τα αεροπλανάκια, είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και διαφοροποιείται από το «ανταγωνιστικό» πλαίσιο της νίκης στους αγώνες. Στα συν φυσικά και το γεγονός ότι η κάλυψη αποστάσεων χωρίς της χρήση του teleport αυξάνει τον αριθμό των followers, με την «κατάλληλη» οδήγηση, ώστε να ανέβει κάποιος level ταχύτερα.

Ως προς τα γραφικά, το The Crew 2 δεν εντυπωσιάζει στη λεπτομέρεια αλλά στο σύνολο. Τα οχήματα είναι αρκετά προσεγμένα σε αντίθεση με τις λεπτομέρειες του κόσμου που θα μπορούσε, είναι η αλήθεια, να είναι καλύτερος. Συνολικά, ο κόσμος δίνει μία γλαφυρή αναπαράσταση και είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός κατά τις πτήσεις με τα αεροπλανάκια. Ο τίτλος «τρέχει» πολύ καλά στα 60fps χωρίς να παρουσιάζονται framedrops. Εδώ, να σημειώσουμε κάποια stutterings που παρατηρήθηκαν στο PS4 παρά το γεγονός ότι «τρέχει» στα 30fps. Δεν γνωρίζουμε αν σε PS4-Pro αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν. Στο μοντέλο ζημιάς θα θέλαμε και κάτι παραπάνω πέραν του απλού visual damage, ακόμη κι ως επιλογή από τον παίκτη.

Στα του gameplay, όπως και στο The Crew έτσι και στο sequel ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα έως 4 ατόμων και να συμμετέχουν μαζί στα events. Επίσης, κατά την προσφιλή συνήθεια των gamers, ως crew κάνουν roadtrips και ταξιδεύουν παρέα. Παρόλα αυτά, αν ο παίκτης συναντήσει άλλους εντός παιχνιδιού δεν μπορεί να «αλληλεπιδράσει» όπως στο Forza Horizon κι αυτό είναι ένα παράδοξο που δεν προβλέφθηκε από τους δημιουργούς του τίτλου. Να σημειωθεί όμως, πως η Ubisoft στα fora ανακοίνωσε πως με ένα δωρεάν DLC στο Δεκέμβρη στοχεύει στο να δώσει την παραπάνω δυνατότητα.

Ο χειρισμός των οχημάτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί arcade έως “arcadish”. Φυσικά για να αποτυπωθεί ο χειρισμός μιας τέτοιας ποικιλίας οχημάτων αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος. Τα σκάφη και τα αεροπλάνα είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά και κάποιος θα δει διαφορές μεταξύ των μοντέλων. Οι ενστάσεις μας όμως είναι στα αυτοκίνητα περισσότερο και στις μηχανές λιγότερο. Η συμπεριφορά των αυτοκινήτων μοιάζει ίδια ανεξαρτήτως του αν είναι προσθιοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο. Χαρακτηριστικά, με την ίδια ευκολία που ένας παίκτης χειρίζεται ένα Audi TTRS (που είναι και από τις πρώτες επιλογές), χειρίζεται και μία Ferrari 458 Speziale (bonus για όσους είχαν αγοράσει το The Crew). Ίσως να δούμε κάποια βελτίωση με αφορμή κάποιο DLC ή κάποιο major update αλλά η λογική του arcade δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία. Αυτή η διαφορά στο χειρισμό είναι εμφανής στο αντίπαλο δέος το Forza Horizon.

Όσον αφορά τον καιρό, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχει ποικιλία ανάλογα και με τις πολιτείες στις οποίες κινείται ο παίκτης. Παρόλα αυτά, η πληροφορία που μεταφέρεται στα οχήματα δεν είναι αντίστοιχη του καιρού. Τα οχήματα δεν αποκτούν την αναμενόμενη δυσκολία χειρισμού στις αντίστοιχες συνθήκες. Και σε αυτό το κομμάτι, η εμπειρία του Forza Horizon τού δίνει το πάνω χέρι.

Κλείνοντας το gameplay πρέπει να γίνει και μία αναφορά στον ήχο. Ο τελευταίος μας άφησε μία γλυκόπικρη γεύση καθώς υπήρχαν οχήματα (κυρίως αυτοκίνητα και μηχανές) που είτε ήταν πιστές αναπαραγωγές (βλ. Porsche 911 GT3RS) και άλλα που προσπαθούσες να καταλάβεις αν όντως οδηγούσες το αντίστοιχο μοντέλο (βλ. Aston Martin Vanquish). Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά από τη στιγμή που το παιχνίδι είναι arcade, καθώς μοιραία ο παίκτης θα πρέπει να «πορώνεται» με τον ήχο του εκάστοτε οχήματος.

Συνοψίζοντας, το The Crew 2 δεν είναι sequel αλλά μία επανεκκίνηση της σειράς. Η Ubisoft αποφάσισε να αλλάξει δρόμο και να τεθεί αντιμέτωπη με έναν τίτλο που βαδίζει ολοταχώς στην 4η συνέχειά του με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Δεδομένου ότι η Ubisoft δεν διαθέτει εμπειρία στα racing games, τα έχει πάει περίφημα. Στα συν του παιχνιδιού η τεράστια ποικιλία οχημάτων και το ανέβασμα του πήχη με τα αεροπλανάκια και τα ταχύπλοα, κάτι που στερείται το Forza Horizon. Η μεγάλη ελευθερία στον παίκτη να παίξει όπως θέλει και να αφιερωθεί σε ένα discipline και μία οικογένεια μόνο ως θετική μπορεί να εκληφθεί και προσελκύει παίκτες παντός είδους. Επίσης, η seamless εναλλαγή σε επίγειο, υδάτινο ή υπέργειο μέσο είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική και πρωτοποριακή και αναμφίβολα θα πρέπει να «αντιγραφεί» από όποιον επιχειρήσει στο μέλλον να ακολουθήσει το μοτίβο του The Crew 2.

Η βελτίωση σε τομείς όπως το gameplay και ο ήχος είναι αναμενόμενη είτε υπό τη μορφή major update (με αφορμή και κάποιο DLC πακέτο) είτε σε συνέχεια του τίτλου. Η υποστήριξη σε εξωτερικές συσκευές όπως τιμονιέρα, joysticks ή gamepads αναμένεται επίσης να βελτιωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να δώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο εμπειρίας. Παρόλα αυτά, το The Crew 2 είναι ένας διασκεδαστικός τίτλος που θα κάνει το χρόνο να περάσει ευχάριστα, αποτελεί μία εναλλακτική λύση στο εξαιρετικό στον τομέα του Forza Horizon και προσελκύει στα racing games και παίκτες που δεν έχουν την όρεξη ή τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στους προσομοιωτές.

Το The Crew 2 κυκλοφορεί από τις 29/06 για PC, PS4, XBOX-One.

Ευχαριστούμε θερμά την CD-Media για την παραχώρηση του τίτλου για τη δημιουργία του review.